Voor het eerst ruimtestof op aarde

Zo 15 Januari 2006 10:04 | Frank | 2648 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
LOS ANGELES/WASHINGTON - Ruim twee jaar nadat een Amerikaans ruimteschip door de 'staart' van een komeet is gevlogen, brengt NASA-sonde Stardust zondag stofdeeltjes terug naar de aarde.


Het is de eerste keer dat materie naar de aarde wordt gehaald van plekken die verder verwijderd zijn dan de maan. De landing wordt verwacht omstreeks 11.12 uur (onze tijd) in de Amerikaanse staat Utah.

Een instrument dat de vorm heeft van een tennisracket en dat is bekleed met de lichtste door de mens gemaakte vaste stof, verzamelde tijdens de vlucht twee jaar geleden materiaal van de komeet Wild-2 en kosmische deeltjes. De stofjes die vanuit een verafgelegen deel van de ruimte naar de aarde zijn gehaald, zijn miniem - maximaal drie keer de dikte van een menselijke haar.

Volgens wetenschappers bevat het materiaal sporen uit de begintijd van het heelal en stofjes die de komeet Wild-2 tijdens zijn lange tocht langs de rand van ons zonnestelsel heeft verzameld. Zij hopen dat de monsters meer kunnen vertellen over de oorsprong van het zonnestelsel.

De capsule zal zondag met meer dan 46.000 kilometer per uur de aardse atmosfeer binnendringen - een recordsnelheid in de geschiedenis van de ruimtevaart. Hij landt vervolgens aan een parachute op een militaire basis niet ver van Salt Like City.

Bewoners van de Amerikaanse westkust moeten de vlucht door de dampkring goed kunnen volgen. Anderhalve minuut lang zal de capsule een gloeiende baan langs de hemel trekken, voorspelt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

Computergebruikers thuis kunnen meespeuren naar het sterrenstof - een klus die vergelijkbaar is met het zoeken naar een speld in een hooiberg. Wie zich aanmeldt bij de Universiteit van Californië in Berkeley, kan vanaf maart in circa 1,5 miljoen microscopische opnames grasduinen naar sporen van de ongeveer 45 stofkorreltjes die Stardust naar verwachting heeft gevangen.
Bron: Telegraaf