VS negeert mensenrechtenschendingen Israël

Do 6 Juli 2006 09:33 | Frank | 4084 keer bekeken | 0 reacties | 1 x aanbevolen | Artikel voorlezen

De Verenigde Staten, de Europese Unie, Rusland en de Verenigde Naties negeren stelselmatig mensenrechtenschendingen door Israël ten koste van de Palestijnen in de bezette gebieden. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse advocaat John Dugard woensdag gezegd in zijn hoedanigheid als speciale rapporteur van de VN-Mensenrechtenraad.

Volgens Dugard doet het zogenaamde Kwartet van onderhandelaars voor het Midden-Oosten niets om het 'moreel onacceptabele' optreden van de joodse staat aan banden te leggen. "Israël handelt in strijd met de meest fundamentele normen van het humanitair recht en mensenrechtenverdragen", aldus Dugard.

De Israëlische ambassadeur bij de Mensenrechtenraad, Itzhak Levanon, noemde het absurd dat de raad de rechten van de Palestijnen beschermd, maar met geen woord rept over die van Israël. "Wordt er hier niet met twee maten gemeten?", vroeg Levanon.

De Israëliër verdedigde ook de recente inval in de Gazastrook na de gevangenneming van een Israëlische militair. Volgens Levanon was die noodzakelijk omdat 'Palestijnse terroristen' onder toeziend oog van de Palestijnse autoriteiten een tunnel groeven om op 'het soevereine Israëlische grondgebied' dood en verderf te zaaien.

Dugard zei mee te leven met de militair, maar ook dat de Israëlische reactie er alleen maar voor heeft gezorgd dat nog meer rechten van mensen in de bezette gebieden worden geschonden. Het verbod op het nemen van intimiderende en terroristische maatregelen en het collectief straffen van een bevolking - zoals vastgelegd in de Vierde Conventie van Genève - wordt momenteel bijvoorbeeld door Israël overtreden, aldus Dugard.

Doordat Israël de elektriciteitsvoorzieningen in de Gazastrook heeft vernield, zitten 200.000 huishoudens zonder stroom. Omdat Israël de Gazastrook ook vrijwel steeds gesloten houdt, is er voedsel- en waterschaarste en zijn er nog nauwelijks medicijnen. Of dat nog niet genoeg is, heeft het Israëlische leger de afgelopen dagen meer dan 1.500 granaten op de Gazastrook afgeschoten, waardoor individuele Palestijnen in voortdurende angst leven dat ook zij door een bom getroffen kunnen worden.

De VS en de EU hebben weliswaar bij Israël aangedrongen op een enigszins terughoudend optreden, maar maanden de Palestijnen tegelijkertijd de vrede te bespoedigen en de militair vrij te laten.

Bron: Nieuws.nl