Wolfowitz nu al in schandaal als president Wereldbank

Vr 13 April 2007 19:12 | Frank | 4213 keer bekeken | 1 reactie | 0 x aanbevolen

De Amerikaanse president George W. Bush draagt zijn onderminister van Defensie Paul Wolfowitz (61) voor als president van de Wereldbank. Wolfowitz is een van de architecten van de Amerikaanse inval in Irak en zijn kandidatuur zal niet door iedereen worden gewaardeerd.

De benoeming zorgde voor de gefronste wenkbrauwen binnen de bank, mede omdat de afdeling die zij ging leiden geheel onafhankelijk van de bank moet opereren. De kwestie werd Wolfowitz ingewreven tijdens de jaarvergadering van de bank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF), vorig jaar in Singapore.

Op de agenda stond toen een plan van Wolfowitz dat paal en perk moet stellen aan corruptie in arme landen en dat vorige maand in afgezwakte vorm door het bestuur van de bank werd aangenomen. De toenmalige minister voor Ontwikkelingssamenwerking Van Ardenne maakte bij die gelegenheid geen geheim van het ongenoegen dat onder diverse landen leefde over het benoemingenbeleid van Wolfowitz.

Wolfowitz volgt de Amerikaan James Wolfensohn (71) op die in juni na twee termijnen afscheid neemt van de Wereldbank. Traditiegetrouw levert Amerika de president van de Wereldbank en wijst Europa de directeur aan van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

De positie van Paul Wolfowitz als president van de Wereldbank komt echter nu al onder druk te staan. De raad van bestuur van de Wereldbank liet vrijdag weten dat Wolfowitz nooit toestemming heeft gekregen voor een forse loonsverhoging van zijn vriendin die hij op eigen houtje zou hebben geregeld.

Onlangs kwam aan het licht dat Riza, een voormalige communicatiefunctionaris van de Wereldbank, in september 2005 haar baan bij de Wereldbank verliet voor een post bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat gebeurde een half jaar nadat Wolfowitz de topman van de Wereldbank was geworden. Haar loon bleef ze echter van de Wereldbank ontvangen. Volgens de Amerikaanse pers is haar loon sinds haar vertrek steeds toegenomen. Haar jaarsalaris bedroeg na verloop van tijd bijna 200.000 dollar. Dat is meer dan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice verdient.

De personeelsvereniging van de Wereldbank in Washington vroeg donderdag al om het vertrek van Wolfowitz. In een brief staat dat de president van de bank moet erkennen dat ‘zijn handelwijze de integriteit en doelmatigheid van de Wereldbank heeft geschaad en dat hij het vertrouwen van het personeel in zijn autoriteit heeft verwoest.’

Vergissing
Wolfowitz erkende eerder dat het een vergissing is geweest de promotie te eisen van een vrouw bij de bank met wie hij persoonlijk banden heeft gehad.

Wolfowitz trekt zich echter niet zoveel aan van wat anderen van hem denken, zoals je kan zien in dit filmpje.

Bron: Elsevier

Reacties

  NWO voorman als president van de wereld bank!

  Zo 29 April 2007 16:46 | noremorse |

  Dat uitgerekend  de hersens van stukken zoals "project of de new american century" (http://www.newamericancentury.org/)  ,iets dat ZO bedreigend is voor de wereld vrede en waarin eigenlijk geschreven staat hoe  America  alle olie  bezittende landen zal "veiligstellen" voor hun belangen, en om er  een permanente(aanvals) basis te vestigen ( vandaar dat ze Iraq een zooitje laten en niet verder ontwikkelen: als reden om er te blijven!, wist je dat er na 5 jaar nog steeds geen teller op de olie exit pijp zat?  ha ha)

  Dat soort  "mensen" hebben voor "911" geschreven dat ze een "cataclysmic  event"  nodig hadden om Iraq binnen te vallen , dus je zou je af kunnen vragen hoever ze daarbij betrokken zijn.
  (Aangezien 911 alleen maar gezien word als een ëchte"gebeurtenis omdat alle media de  meest lachwekkende feiten  verzwijgen...,Whatever happened that day....het is TOTAAL anders als je word ingepeperd door de (door multinationals gekaapte) internationale TV
  Als je niet op internet komt weet je nog geeneens dat er 3 gebouwen naar beneden gingen die dag...
   WT7 is niet door een vliegtuig geraakt dus dat zenden we in een Europa maar niet uit.......

  Maar ja..., als je alleen de kranten of TV zou zien, zijn er genoeg dingen waarvan je een totaal verkeerd beeld van de werkelijkheid hebt gekregen.....

  Is het je trouwens wel eens opgevallen dat hoe achterlijk banaal America zich ook gedraagt er NOOIT(!!!) een woord over gezegd  zal worden door de nederlandse regering? Zouden ze soms "bezit"zijn?
  Ze zijn in ieder geval extreem slaafs...In vergelijking met het huidige nederlandse beleid ,zijn landen als Belgie en Duitsland een stuk progressiever!