Veto Bush over ban op waterboarding

zaterdag 8 maart 2008 13:21 | Frank | 3796 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen

De Amerikaanse president George Bush spreekt vandaag zijn veto uit over een wet die omstreden verhoormethoden door de inlichtingendienst CIA verbiedt. Dat heeft een zegsman van het Witte Huis gezegd.

Het Congres ging vorige maand akkoord met de wet die wrede verhoortechnieken, waaronder de praktijk van het gesimuleerde verdrinken (waterboarding), illegaal maakt. De president liet toen al weten niets te zien in het wetsontwerp.

CIA-directeur Michael Hayden erkende vorige maand dat zijn dienst ruim vijf jaar geleden waterboarding had toegepast op drie terreurverdachten. Het Witte Huis beschouwt waterboarding niet als een vorm van marteling, maar slechts als een hardhandige ondervraging.

Veel Congresleden, advocaten, mensenrechtenorganisaties en andere landen hebben kritiek geuit op het gebruik van waterboarding en andere controversiële verhoormethodes door de Amerikaanse inlichtingendiensten.

Bron: fok!

 Quote

De kennelijke opluchting waarmee Paars ervan uitgaat dat de dader van de moord op Fortuyn een eenling is, zou het diepste wantrouwen moeten veroorzaken bij de jongens en meisjes van de pers. Maar de Nederlandse pers blinkt vooral uit in het aanschurken bij de macht, niet in machthebbers kritisch volgen. De moordenaar had één kogel over, gewoonte die alleen professionals zich eigen maken. Ik voorspel U dat 't hier niet om één gek gaat, maar om een complot, hoe paranoïde dat ook klinkt.'
Theo van Gogh