Verkiezingen eigenlijk in handen van 1 man

Zo 11 Maart 2007 22:06 | Frank | 3334 keer bekeken | 1 reactie | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Ik vertelde u laatst al dat de minderheid van Nederland het zo'n beetje voor het zeggen heeft hier in Nederland. Ik heb mij daarin een beetje vergist. Het is 1 man die het allemaal voor het zeggen heeft en dat is Jan Groenendaal. "Koop nu mijn bedrijf of anders doen wij niet mee met provinciale verkiezingen" 

Na een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur heeft de stichting "Wij vertrouwen stemcomputers niet" van de Kiesraad diverse verontrustende stukken ontvangen. De stukken geven een kijkje achter de schermen bij Jan Groenendaal, directeur van "Bureau voor verkiezingsuitslagen J.W. Groenendaal b.v.". Software van dit bedrijf is nodig om gebruik te kunnen maken van de Nedap stemcomputers die in Nederland meer dan 90% van de stemmen tellen. Omdat de hard- en software onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn treden de twee bedrijven gezamenlijk op als "Nedap/Groenendaal". De uitslagberekeningssoftware van Groenendaal telt zowel op plaatselijk niveau als bij de hoofdstembureaus de verkiezingsresultaten op. De overheid is zo afhankelijk van Groenendaal dat op dit moment in Nederland zonder de hulp van zijn bedrijf geen verkiezingen kunnen worden georganiseerd. Dit concludeert ook de Kiesraad in brieven aan de minister die deel uitmaken van de nu openbaar gemaakte correspondentie.

De overheid heeft tot op de dag van vandaag publiekelijk altijd aangegeven zeer groot vertrouwen te hebben in het bedrijf van Groenendaal. Zo worden de Nederlandse verkiezingsuitslagen berekend op software van Groenendaal. Deze software is nog nooit door een onafhankelijke instantie nader bekeken, ondanks een enkele jaren geleden uitgebracht advies van de Kiesraad om dit wel te gaan doen.

lees hier veder: http://www.wijvertrouwenstemcomputersniet.nl/Groenendaal

Bron: wij vertrouwen stem computers niet

Reacties

  Ook OVSE is kritisch over Nederlandse stemcomputers

  Di 13 Maart 2007 14:51 | Truthseeker |

  DEN HAAG - De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) heeft kritiek op de stemcomputers die Nederland bij verkiezingen gebruikt. De machines bevatten geheime software, het is niet mogelijk om vast te stellen dat de software de goedgekeurde versie is en ook een hertelling is onmogelijk.
  Dat blijkt uit het gisteren gepubliceerde verslag van OVSE-waarnemers die de Kamerverkiezingen van november volgden. Voorafgaand daaraan ontstond twijfel over de betrouwbaarheid van de stemmachines die vrijwel overal worden ingezet. Volgens de Europese waarnemers zou een onafhankelijke instantie de stemsystemen voortaan moeten controleren.

  Om het vertrouwen in de stemmachines te versterken, pleit de OVSE er ook voor de apparaten te voorzien van een 'paper-trail'. Met zo'n papieren afdruk van de uitgebrachte stem kan de kiezer controleren wat hij heeft gestemd en is het mogelijk de stemmen opnieuw te tellen. De overheid zou verder geen systemen meer moeten gebruiken waarbij geen onafhankelijke controle van software mogelijk of toegestaan is.

  Het waarnemersteam constateert dat er door een hoge mate van vertrouwen in overheid en verkiezingsautoriteiten brede steun is voor het gebruik van stemcomputers. Hoewel er geen verdenkingen zijn geuit dat dit vertrouwen op enig niveau is geschaad, meent de OVSE dat het nu een goed moment is voor meer transparantie bij de invoering van nieuwe stemtechnieken. M. Wessling van de stichting 'Wij vertrouwen stemcomputers niet' is erg blij met het rapport van de OVSE-waarnemers. Het ministerie van Binnenlandse Zaken wilde niet reageren.


  Bron: Diverse