PvdA toch akkoord met aankoop Joint strike fighter

Vr 29 Februari 2008 12:28 | Frank | 4592 keer bekeken | 0 reacties | 1 x aanbevolen | Artikel voorlezen
Als de PvdA volgend jaar in een nieuw kabinet stapt, is het afgelopen met de Joint Strike Fighter (JSF). Dit zegt PvdA-defensiematerieelwoordvoerder Luuk Blom deze week in Intermediair.
“Onder de PvdA wordt er niet één JSF gekocht. Dat wordt een hard punt in het verkiezingsprogramma”, aldus Blom.

Zo begon de PVDA hun verkiezingscampagne een jaar geleden. Vandaag is de PVDA echter akkoord met een investering in de testfase van de Joint Strike Fighter. Daarmee is het nagenoeg zeker dat het kabinet vandaag definitief zal besluiten deel te nemen aan het JSF-project,

Nederland zou zich bereid verklaren de eerste twee toestellen te bestellen bij Lockheed Martin (je weet wel, dat bedrijf van de omkoopschandalen) in de Verenigde Staten. Het project gaat Nederland 5.667 miljoen euro kosten. Dat betekent dat er 205 miljoen euro bovenop het bestaande budget komt.

Eerder deze week hebben de direct betrokken bewindslieden (Buitenlandse Zaken, Defensie, Economische Zaken en Financiën) de beslissing tot verdere deelname in het miljardenproject voorgekookt. Daaruit valt af te leiden dat de PvdA de bezwaren tegen de nieuwe straaljager inslikt. PvdA-minister Wouter Bos van Financiën toonde zich zelfs opgetogen over het project.

De kabinetsbeslissing van vandaag is het eerste succes van de nieuwe staatssecretaris van Defensie, CDA’er Jack de Vries. Hij trekt sinds kort het JSF-project. Volgens de door Elsevier geraadpleegde bronnen is terugtrekken uit dit project vanaf vandaag echt onmogelijk geworden.

Bron: yayabla