Weeffoutje in nieuwe browser Microsoft

Vr 20 Oktober 2006 18:36 | Frank | 3665 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen
AMSTERDAM - Microsoft heeft donderdag zijn nieuwe webbrowser gelanceerd, maar nu al is het eerste lek in Internet Explorer 7 ontdekt. Volgens beveiligingsdienst Secunia.com zijn hackers door de weeffout in staat via internet vertrouwelijke informatie uit een computer te halen. Microsoft heeft zoals bij elke release laten weten 'het lek zo snel mogelijk te dichten'.

Volgens de softwaregigant is de fout 'niet kritiek'. Gebruikers van de nieuwe webbrowser wordt aangeraden een onderdeel uit te zetten tot Microsoft het probleem heeft verholpen.

Voor het eerst in vijf jaar kwam Microsoft deze week met een nieuwe versie van het meest gebruikte stukje software op elke pc: Internet Explorer. Begin november wordt de nieuweling waarschijnlijk automatisch op computers geïnstalleerd door de updateservice van Windows. Of dat goed gaat, met één miljard downloads over de hele wereld, valt volgens experts nog te bezien. Er zijn heel wat uitbreidingen van versie 6 die kunnen vastlopen onder versie 7.

Wie zijn oude versie van Internet Explorer niet kwijt wil, moet nu alvast maatregelen nemen om het installeren te blokkeren. Dat kan door bijvoorbeeld Windows Update in te stellen op 'handmatig'. Het kan ook omslachtiger: Microsoft levert een Internet Explorer 7 Blocker Toolkit, maar dat is meer iets voor netwerkbeheerders.

Op het eerste gezicht zijn weinig veranderingen te zien aan Internet Explorer 7. De grote knoppen om te bladeren of naar Favorieten te gaan, zijn vervangen door een grote adresbalk. 'Achter de schermen' is er wel wat veranderd. Zo moet een speciale filter phishing-aanvallen, waarbij kwaadwillenden wachtwoorden proberen te stelen, voorkomen. Alleen werkt dat dus niet helemaal zoals het hoort. Verder kan de gebruiker met één toetsaanslag al zijn gevoelige gebruikersgegevens wissen, iets wat concurrerende browsers al langer kennen.
Bron: Het Parool