Windenergie geen weggegooid geld

Wo 16 November 2005 20:16 | Frank | 4202 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
Windenergie is nodig. En op termijn zonder subsidie rendabel. Daarom zijn de subsidies op windenergie geen weggegooid geld. Dat antwoordt minister Laurens Jan Brinkhorst (D66) op schriftelijke vragen van het SP-kamerlid Arda Gerkens.

 

In Europa zijn afspraken gemaakt. In 2010 moet 9 procent van het Nederlandse elektriciteitsverbruik duurzaam zijn. Omdat de prijs van fossiele brandstoffen stijgt, en de prijs van windenergie daalt door investeringen, kan windenergie daar voor zorgen, zegt Brinkhorst. Hij wil windmolenparken in de Noordzee bouwen.

Enige mogelijkheid
Volgens de minister zijn windenergie en biomassa op korte termijn de enige mogelijkheid om in Nederland duurzame energie op te wekken. Zonne-energie, een derde duurzame energiebron, is de komende twintig jaar, en mogelijk langer, niet rendabel.

Brinkhorst ziet toekomst in windenergie

Maar de plannen van de minister zijn omstreden. Aan de subsidies voor windenergie wordt veel geld uitgegeven. De Nederlandse overheid geeft aan subsidies voor groene (duurzame) stroom een half miljard euro per jaar uit. De windmolens in de Noordzee gaan miljarden kosten en de vraag is of de molens geld gaan opleveren.

Wind
Een groter probleem is dat wind geen constante energiebron is. De ene keer waait het harder, de andere keer niet. Het televisieprogramma Zembla wijdde eerder deze maand een uitzending aan windenergie. In Denemarken, waar veel windmolens in gebruik zijn bleken zich problemen voor te doen. Gerkens schrok en wilde een verklaring van Brinkhorst.

Als het hard waait produceren molens veel energie. Zo veel zelfs dat het energieaanbod op momenten, bijvoorbeeld ’s nachts, groter kan zijn dan de vraag naar energie. Die stroom moet ergens naar toe. Denemarken besloot zelfs op een bepaald moment stroom gratis weg te geven aan Zweden omdat anders het stroomnet dreigde uit te vallen.

Molenpark
In Denemarken staat een groot windmolenpark in zee, net zoals Brinkhorst in de Noordzee wil bouwen. Van de tachtig molens draaien er maar een paar, de meesten zijn in reparatie. Maar Brinkhorst blijft toekomst zien in windenergie.

Bron: Elsevier