Scholieren vinden USB-stick Defensie

Wo 1 Februari 2006 20:35 | Frank | 3172 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
Twee jongeren uit het Zuid-Hollandse Valkenburg hebben de hand weten te leggen op een USB-stick met daarop informatie van Defensie over onder meer de huidige missie in Afghanistan. De vader van één van de jongens vond de stick in een huurauto en gaf deze aan zijn zoon. Deze plugde hem in zijn computer en zag tot zijn verbazing compleet uitgewerkte plannen voor operaties in het oorlogsgebied. De jongens hebben de stick doorgegeven aan RTL Nieuws.

De stick is kwijtgeraakt door een kapitein van de Landmacht die gediend heeft in Afghanistan, zo meldt RTL Nieuws. De kapitein liet de stick twee weken geleden liggen in een huurauto. Er staat informatie op over de verdediging van enkele functionarissen die het Nederlandse kamp in Afghanistan hebben bezocht, evenals satellietfoto's met daarop uitgewerkte plannen, presentaties, persoonlijke correspondentie van de persoon die de stick is verloren en wat "pittig amusement" in de vorm van seksfilms. De stick is teruggegeven aan Defensie, de informatie is echter gekopiëerd en aan RTL gegeven.

Het is niet de eerste keer dat buitenstaanders geheime informatie van de overheid vinden. Zo heeft Peter R. de Vries al eens een computer, die was afgedankt en bij het grof vuil was gezet, gevonden en werd enkele weken geleden het bericht naar buiten gebracht dat Defensie een USB-stick met gevoelige informatie kwijt was. De stick die de jongens hebben gevonden, is echter weer een ander.
Bron: RTL