Raad wijst noodverordening Schinveld af

Wo 4 Januari 2006 23:46 | Frank | 2822 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
SCHINVELD - De gemeenteraad van Onderbanken heeft woensdagavond de door waarnemend burgemeester Zuidgeest afgekondigde noodverordening unaniem verworpen. Zuidgeest gaat de Limburgse gouverneur L. Frissen woensdagavond desondanks vragen de noodverordening te bekrachtigen, liet hij de raad weten.
Foto: ANP

In afwachting van de beslissing van de gouverneur blijft de noodverordening 48 uur van kracht. De ordemaatregelen gaan vanaf donderdag in en verklaart een deel van Schinveld tot verboden gebied.

De noodverordening loopt vooruit op de kap van zes hectare bos voor de landingsbaan van de naburige AWACS-basis. Het bos wordt bezet gehouden door enkele tientallen actievoerders van Groenfront!.

De raad sprak ook uit dat het protest tegen de boskap geweldloos moet zijn. De vergadering verliep bij tijden tumultueus en Zuidgeest dreigde enkele malen de publieke tribune te ontruimen. Tientallen burgers en actievoerders lieten zich bij herhaling luidruchtig minder vleiend over de burgemeester uit.

De Fractie Progressief Onderbanken zegde het vertrouwen in Zuidgeest op, maar kreeg daarvoor geen meerderheid van de raad mee.

Een belangrijk argument om tegen de noodverordening te stemmen werd door het CDA verwoord: „We kunnen het niet maken dat politie en marechaussee worden ingezet tegen onze eigen burgers.”
Bron: Telegraaf