Nieuw paspoort wordt op 26 augustus ingevoerd

Ma 24 April 2006 17:57 | Frank | 3774 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
HAARLEM (ANP) - Het nieuwe elektronisch paspoort wordt met ingang van 26 augustus ingevoerd. Dat heeft minister Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing) maandag in Haarlem gezegd bij de presentatie van het nieuwe paspoort.

In het nieuwe paspoort en de identiteitskaart komt een chip met een digitale opname van het gezicht erop. Later volgt nog een vingerafdruk, maar de invoering daarvan laat op zich wachten, omdat de Europese Unie de richtlijnen nog moet vaststellen.

Volgens Pechtold was erop gerekend dat het nieuwe paspoort 11 euro duurder zou worden dan het huidige. Dat is echter 8,06 euro geworden. Gemeenten mogen vanaf eind augustus maximaal 47,46 euro vragen voor het paspoort met chip. De prijs verschilt per gemeente.

'Betrouwbaarder'

Naast een scan van het gezicht bevat de chip in het paspoort ook gegevens van de eigenaar, behalve de handtekening. Het gaat onder meer om naam, geboortedatum, geslacht en sofinummer. Volgens minister Pechtold duurt het nog zeker drie jaar voordat ook de vingerafdruk in de chip wordt opgenomen.

Hij verwacht dat in juni dit jaar er een akkoord komt in de Europese Unie, maar het duurt dan nog zeker drie jaar voordat het in alle Europese landen kan worden ingevoerd.

Pechtold zei dat het nieuwe paspoort nog betrouwbaarder wordt dan het bestaande. Het huidige paspoort, dat uit oktober 2001 dateert, heeft volgens de minister goed voldaan, maar niettemin komt het nog geregeld voor dat het toch wordt gebruikt door iemand die niet de eigenaar is, maar door een ,,look-a-like''.Ow ja zo gaan ze bin -laden natuurlijk oppakken.
Die moet natuurlijk ook een nieuw paspoort eens in de 5 jaar.Bron: Planet