Beleggen: Zelfs een aap kan dat...

Vr 12 Januari 2007 19:32 | Frank | 5260 keer bekeken | 1 reactie | 1 x aanbevolen | Artikel voorlezen

De Beursgorilla heeft voor de zevende keer op rij de AEX-index verslagen. De beleggende gorilla Jacko haalde dit jaar een rendement van 27,9 procent, terwijl de AEX-index bleef steken op een wint van 13,4%.

Jacko begaf zich in 2000 voor het eerst op de beursvloer. Bij wijze van experiment werd de gorilla, die in een dierentuin in Berlijn woont, een bak met 75 gemarkeerde bananen voorgezet. Elke banaan correspondeerde met een beursgenoteerd bedrijf. Van de tien bananen die Jacko het eerste pakte, werden aandelen gekocht.

Sindsdien wordt de portefeuille van Jacko maandelijks aangepast. Er worden telkens twee bakken met bananen voor Jacko neergezet: één bak met de bedrijven waarvan al aandelen zijn gekocht en één bak met alle overige fondsen. Jacko haalt uit elke bak één banaan en beslist zo welk fonds wordt verkocht en welk fonds wordt aangekocht.

Overigens is 2006 niet eens Jacko’s beste jaar. Het eerste jaar dat hij aandelen bezat behaalde hij een rendement van 35,6 procent, terwijl de AEX index destijds een verlies van 5,1 procent noteerde.

Sieto de Vries, de eigenaar van de site www.beursgorilla.nl, denkt dat 2007 het eerste jaar van Jacko wel eens zou kunnen overtreffen. "Zijn portefeuille is momenteel redelijk offensief. Daarnaast is de marktverwachting voor 2007 erg gunstig. Dit jaar moet dus wel een top jaar worden", aldus de Vries.

Een overzicht van Jacko's rendementen over de afgelopen jaren is op deze pagina te vinden.

Bron: FOK!

Reacties

    aap slimmer dan de beleggings analist??

    Za 13 Januari 2007 03:26 | Angelique |
    wat een idee om zo'n experiment te doen,zou mijn kat ook zo slim zijn?? op papier ga ik het uit proberen. groetjes Angelique