Bush: Verenigde Staten verslaafd aan olie

Wo 1 Februari 2006 00:30 | Frank | 2681 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
WASHINGTON - De Amerikaanse president Bush vindt dat de Verenigde Staten zich te veel van olie afhankelijk hebben gemaakt en dan vooral van geïmporteerde buitenlandse olie. Hij stelt dit in zijn State of the Union, een soort troonrede die hij later dinsdag gaat uitspreken. Het Witte Huis maakte eerder dinsdag fragmenten van de tekst bekend.


Bush vindt dat door technologie een einde aan de „verslaving“ kan worden gemaakt. Hij benadrukt dat een groot deel van de olie uit „onstabiele delen van de wereld” wordt geïmporteerd. Minder import en een verminderd gebruik door technologische aanpassingen zijn in de ogen van Bush cruciaal voor een stabiele Amerikaanse economie.

Bush heeft zich al eerder beklaagd over de afhankelijkheid van buitenlandse olie. Om die reden heeft hij ook al voorstellen gedaan om meer binnenlandse olie op te pompen, onder meer in Alaska.

De president ziet zich momenteel geconfronteerd met voor Amerikaanse begrippen hoge benzineprijzen aan de pompen en dat is slecht in een verkiezingsjaar. De Amerikanen kiezen later dit jaar voor het Huis van Afgevaardigden en een deel van de Senaat.

De State of The Union zal om 03.00 uur Nederlandse tijd worden uitgesproken.
Bron: Telegraaf