Kabinet laat 310 miljoen euro liggen in Brussel

Vr 22 September 2006 10:24 | Frank | 2976 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen
310 miljoen euro. Dat is het bedrag dat het kabinet in de afgelopen drie jaar van Brussel hád kunnen claimen. Het geld was gereserveerd voor sociale fondsen in achtergebleven regio's, maar het kabinet heeft er nooit aanspraak op gemaakt.

Het Nederlandse 'verlies' van 310 miljoen euro bedraagt 55% van het totaal dat de 25 EU-landen in die periode hebben laten liggen in Brussel. Eurocommissaris voor begroting, Dalia Grybauskaité, zei in een toelichting: "Je moet de kansen die je hebt niet laten liggen."

Ervaringen
Nederland heeft slechte ervaringen met het ESF (Europees Sociaal Fonds). Projecten die in de jaren negentig onder toenmalig minister van Sociale Zaken, Ad Melkert, waren ingediend, bleken later naar het oordeel van Brussel slecht geadministreerd. Hierdoor moest Nederland vele miljoenen euro's terugbetalen.

Daarna werd het beheer van de ESF-gelden in Nederland verbeterd. Dat leidde tot zoveel aanvragen dat de huidige politiek verantwoordelijke, VVD-staatssecretaris Henk van Hoof (Sociale Zaken), vorig jaar het ESF-loket sloot, omdat 'de subsidiepot leeg' was. Het is onduidelijk hoe dat te rijmen is met de melding van eurocommissaris Grybauskaité dat Nederland 310 miljoen euro heeft laten liggen.
Bron: FOK!