Taïda begint in Sarajevo aan haar examen

Vr 19 Mei 2006 13:21 | Frank | 2787 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
Op ruim 1600 kilometer afstand van haar klasgenoten in Winterswijk is Taïda Pasic op de ambassade in Sarajevo in haar eentje vrijdag begonnen aan haar vwo-examen. De 18-jarige Kosovaarse, die eind april gedwongen Nederland moest verlaten, heeft dagelijks via internet een spraakverbinding met vrienden en docenten van de Winterswijkse scholengemeenschap de Driemark die haar ondersteunen.


Ter plekke begeleidt een ambassademedewerker Pasic. De jeugdige Kosovaarse besloot eind april zelf Nederland te verlaten, nadat minister Rita Verdonk had gedreigd haar het land uit te zetten wegens illegaal verblijf. De Kosovaarse kreeg ontheffing van de onderwijsinspectie om op de ambassade in Sarajevo haar vwo-examen te maken. De komende twee weken zal ze net als haar klasgenoten het examen afwerken.

Volgens locatiemanager Ed de Graaf van scholengemeenschap De Driemark vindt Taïda het lastig dat ze er alleen voorstaat. „Ze kan niet stoomafblazen met medeleerlingen. Het is voor haar een vreemd gevoel dat ze zo ver weg in haar eentje examen doet. Toch is ze opgewekt en vastbesloten.”

Op 1 juni maakt Taïda haar laatste examenopgaven, vervolgens stuurt het ministerie van Buitenlandse Zaken alle opgaven naar Winterswijk. Hier kijkt de scholengemeenschap de examens na. „Net als alle andere eindexamenleerlingen krijgt ook Taïda op 15 juni haar uitslag”, aldus De Graaf.
Bron: Telegraaf