Aangifte tegen ministers Donner en Verdonk

Vr 2 December 2005 18:15 | Frank | 2859 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
De Stichting Een Royaal Gebaar heeft aangifte gedaan tegen ministers Donner van Justitie en Verdonk van Vreemdelingenzaken.

'Geen toeval'
Bij de brand op het cellencomplex op Schiphol vielen elf doden. Volgens de stichting is de brand geen toevallig incident maar een logisch gevolg van het beleid van de ministers.

Nalatigheid
De stichting beschuldigt de ministers onder meer van dood door nalatigheid, het toebrengen van ernstig lichamelijk letsel en het onderwerpen van personen aan een wrede en onmenselijke behandeling.

Risico
Donner en Verdonk zouden hebben geweigerd de noodzakelijke bouwtechnische voorzieningen aan te brengen, hoewel daar twee keer op was aangedrongen. Ze zouden de detentiecentra zo goedkoop mogelijk hebben willen laten draaien en hebben daarmee het risico hebben genomen dat er slachtoffers zouden vallen bij een brand.

Stichting
Een Royaal Gebaar werd opgericht om de regering ertoe te bewegen in het jubileumjaar van koningin Beatrix, die dit jaar 25 jaar vorstin is, uitgeprocedeerde vluchtelingen alsnog een verblijfsvergunning te geven. De stichting, met schrijfster Marion Bloem als boegbeeld, zegt op te treden namens de overlevenden van de Schipholbrand, de nabestaanden van de slachtoffers en 8000 Nederlanders.
Bron: RTL