Bewaar data internet en telecom

Za 3 December 2005 19:52 | Frank | 2942 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
BRUSSEL, 3 DEC. Om de opsporing van terroristen en zware criminelen te vergemakkelijken moeten telecombedrijven in de Europese Unie ten minste zes maanden informatie bewaren over telefoongesprekken en internetverkeer.


Daarover hebben de EU-ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie gisteren in Brussel een akkoord bereikt. Het gaat om gegevens als e-mailadressen, telefoonnummers en de lengte van gesprekken, niet om de inhoud van die gesprekken.

Deze antiterreurmaatregel was vlak na de bomaanslagen in Londen op 7 juli van dit jaar, waarbij 56 doden vielen, al aangekondigd. Eerder konden de ministers het niet eens worden over de precieze formuleringen. Enkele landen stemden ook gisteren tegen, maar dat was niet genoeg om de besluitvorming te blokkeren.

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Charles Clarke, die de onderhandelingen leidde, zei veel te verwachten van het plan. Terroristische organisaties hebben meestal het karakter van een grensoverschreidend netwerk, verklaarde hij. ,,Als je kan ontdekken wat dat netwerk is dan kan dat een groot verschil maken.''

Het Europees parlement moet nog instemmen met de maatregel. Clarke zei te verwachten dat het parlement dat later deze maand zal doen. Hij heeft daarover ,,op veel niveaus'' overlegd, verklaarde hij.

Als het parlement heeft ingestemd moeten lidstaten het besluit verwerken in hun nationale wetgeving. Landen die gegevens langer willen bewaren dan zes maanden kunnen dat doen. Op dit moment hebben sommige lidstaten al strengere regels voor de opslag telecomverkeer. Ierland bijvoorbeeld hanteert een termijn van drie jaar. Andere lidstaten, waaronder Nederland hebben helemaal geen regels.

Telecombedrijven in Nederland slaan nu alleen informatie op voor bedrijfsdoeleinden, zoals het versturen van facturen. Politie en justitie kunnen daar onder voorwaarden gebruik van maken. Minister Donner van Justitie zei in Brussel dat hij voor Nederland denkt aan een bewaartermijn van een jaar voor telefonie en een periode van een half jaar voor internetgegevens.

Dat de EU-ministers het eerder niet eens konden worden, had te maken met de kosten van de opslag. Besloten is dat lidstaten zelf mogen beslissen of ze die kosten afwentelen op de telecombedrijven of niet. Justitie mag de gegevens van telecombedrijven gebruiken voor de opsporing van ,,ernstige misdrijven''. Wat dat is, mogen de lidstaten ook zelf bepalen.
Bron: NRC Handelsblad