EU-ministers eens over prijsdaling suiker

Do 24 November 2005 17:43 | Frank | 2441 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Europese suikerboeren krijgen vanaf 2006 36% minder geld voor hun suiker. 

Dat hebben de Europese landbouwministers donderdag besloten als deel van een ingrijpende liberalisatie van de suikersector.

De liberalisering is nodig wegens de wereldvrijhandel. De wereldhandelsorganisatie WTO eiste dat Brussel de verregaande bescherming van de Europese suikertelers afbouwt. Dat moet de weg vrijmaken voor massa's rietsuiker uit Brazilië en Australië.

Minister Veerman van Landbouw sprak over een historische stap. Hij is 'uiteindelijk content' over het akkoord, omdat er een redelijke prijsdaling is en zekerheid tot 2015.

Bittere pil

De minister meent dat het besluit 'een bittere pil is voor de bietentelers in Nederland, maar dat de teelt van suikerbieten in grote delen van Nederland nog altijd zeer rendabel zal zijn'. De winstgevendheid hangt volgens hem wel af van de grond en de aanpassingen van de sector zelf.

Landen die meer dan de helft van hun suikerproductie sluiten, kunnen vijf jaar lang de inkomensverlies van de boeren tot 100%compenseren. In andere landen, zoals Nederland, is dat 64,2%.

Suiker is het laatste grote landbouwproduct in een reeks hervormingen door de Europese Unie. Het is momenteel de meest winstgevende sector in de akkerbouw. Nederland telt circa 14.000 bietentelers en twee grote suikerfabrikanten. 

Bron: ANP