Google introduceert 'Google Base'

Wo 16 November 2005 23:07 | Frank | 3195 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Na eerdere geruchten heeft Google een eerste publieke bètaversie van zijn nieuwe dienst Google Base gelanceerd. Bindu Reddy, productmanager van de dienst, meldt op zijn weblog dat Google Base contenteigenaren in staat stelt hun informatie - wat van alles kan zijn - doorzoekbaar te maken.

Zo kunnen verkopers informatie over hun handelswaar beschikbaar stellen, waarmee feitelijk een concurrent van eBay ontstaat, maar de dienst kan net zo goed gebruikt worden om een sigarenbandjesverzameling te tonen of om de wereld mee te laten genieten van smakelijke recepten. Daarnaast kunnen bijvoorbeeld universiteiten en werkgevers allerhande informatie uploaden om zichzelf zichtbaar te maken voor studenten en werkzoekenden.

Google host zelf alle content, die gebruikers op twee manieren kunnen uploaden: een voor een via een interface, of een heleboel items tegelijk door een speciaal xml-document te uploaden. Er zijn standaardobjecten voorgedefiniëerd zoals auto's, teksten en recepten; gebruikers kunnen echter ook hun eigen objecten definiëren. Hierbij suggereert Google attributen op basis van populariteit, waarmee het waarschijnlijk zal proberen om dergelijke nieuwe objecten zoveel mogelijk aan bestaande structuren te relateren - om te voorkomen dat er allerhande verschillende beschrijvingen van hetzelfde object ontstaan. Als  de dienst populair ontstaat er een enorme database met eigenschappen van allerhande objecten, wat erg nuttig kan zijn voor het classificeren van teksten. Mogelijkerwijs gaat Google de data onder meer daarvoor gebruiken.

Externe link: Bindu Reddy's weblog

Bron: tweakers.net