De eikel valt niet ver van de boom

Di 26 Februari 2008 00:43 | Frank | 3914 keer bekeken | 1 reactie | 2 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Weet je wat het probleem met de wereld vandaag de dag is? (dit is een retorische vraag) Knipoog Het maakt niet uit welk politiek systeem de mensheid bedenkt, het eindigt altijd in een fiasco. Dat komt omdat nog geen politiek denker het probleem van, de eikel, heeft opgelost. Ja oké de details verschillen vaak bij de politieke partijen, maar als je het puntje op het paaltje zet dan hebben alle politieke stromingen dezelfde problemen. De eikel.

Wat kunen we doen aan, de eikel? Niemand heeft hier een antwoord op en daarom is het beeld dat in de tv serie startrek word geschetst nog steeds geen realiteit. Het maakt niet uit op welke principes we onze overheden baseren, er zal altijd ergens een eikel tussen zitten die de boel verziekt voor de rest.
Laten we dit eens bekijken met een paar voorbeelden.

Communisme
Communisme is een klasseloze maatschappijvorm met een economisch systeem gebaseerd op gemeenschappelijk eigendom van productiemiddelen, waarbij eenieder produceert naar vermogen en neemt naar behoefte, of een politieke stroming die streeft naar een dergelijk systeem. Hierbij heb je natuurlijk altijd een eikel die onder zijn deel van het werk wil uitkomen, maar wel zijn deel van de winst wil opstrijken.

Kapitalisme
Kapitalisme is een politiek-economisch systeem dat onder andere gekenmerkt wordt door privé-eigendom van de productiemiddelen (zoals: machines, grond, gebouwen, grondstoffen en arbeid). Zij die deze middelen in eigendom hebben, mogen volgens de kapitalistische visie ook de opbrengst van deze middelen hun eigendom noemen. Het probleem met kapitalisme is dat er altijd eikels zijn die alleen hun marktaandeel zullen beschermen. En mensen met veel geld zijn over het algemeen niet geïnteresseerd in arme mensen.

Fascisme
In rationele zin verkondigde het fascisme de staat als het kernstuk van zijn doctrine. Voor de fascistische ideologen was de staat geen verzameling van individuen, maar een zelfstandig organisme van hogere orde, een macht, die alle vormen van zedelijk en verstandelijk leven van de mens samenvat en in zich verenigt. Deze staat is totalitair in de zin, dat hij de wil en het verstand van ieder individu omvat. In deze staats conceptie bezitten alle individuen en groepen wel een eigen functie, maar afzonderlijk geen levensvatbaarheid. Hun bestaan krijgt slechts zin en waarde door de staat. Bij fascisme echter zijn de leiders bijna altijd eikels.

Theologie
Theologie betekent letterlijk godsleer. 'Theos' is Grieks voor 'God'; 'logos' is 'leer,' 'kennis' of 'verhandeling'. De term theologie is afkomstig uit de christelijke traditie en wordt daarom overwegend gebruikt voor de (studie van de) geloofsinhoud van het christendom. Het probleem hier is dat al veel te lang, mannen in rare lange jurken met rare mutsen (eikels), met allemaal hun eigen theorie jou willen laten geloven dat hun waarheid de enige/enigste waarheid is.

Democratie
In een democratie is de voltallige bevolking soeverein en is alle autoriteit gebaseerd op de (minstens theoretische) instemming van het volk. Deze bestuursvorm is gebaseerd op het menselijke gelijkheidsideaal. Overheid voor de mensen door de mensen. Probleem hier, is ook weer de eikels. Stop genoeg eikels in een kamer, of een 2de kamer en je heb een regering van eikels door eikels.

Anarchisme
Anarchisme (afkomstig uit de Griekse αν = "geen" αρχος = "heerser") is het streven naar een geweldloze situatie of samenleving waarin mensen zonder macht of autoriteit leven (anarchie). Het is de verzameling denkwijzen die terug te brengen is tot de gedachte dat een individu op geen enkele manier een ondergeschiktheid áán of vàn iets of iemand erkent. Anarchie kan gezien worden als een uitingsvorm van het nihilisme op het politieke vlak. Jammer genoeg zijn er teveel van ons die zich echt gedragen als eikels.

Partij voor de vrijheid
De Partij voor de Vrijheid is een partij die onmiddellijk opheldering van minister Plasterk over de relatie tussen de NOS en de jongste anti-Wilders-film. De Tegenfilm is gemaakt door Ersin Kiris die een full-time contract heeft bij de NOS. Als het dus gaat om de vrijheid van menigsuiting, dan mag dat alleen als het niet anti Wilders is?... wat een eikel die Wilders.

Enzovoorts
Het is ook een beetje een raar probleem deze eikel, want de echte eikel kan niet in een of ander ideaal geplaatst worden. De echte eikel is gedreven door maar één ding en dat is te doen wat hij/zij ook maar wil. Het maakt de eikel dan ook niet uit wie hij pijn doet bij het nastreven van zijn/haar doel. Je kunt de eikel ook niet vragen om vrijwillig mee te werken en dus moet het nieuwe overheid systeem overweg kunnen met deze eikels. We kunnen ze door middel van stemmen op hun plaats stemmen, zou het niet democratischer zijn als we ze ook weer weg kunnen stemmen, wanneer hij/zij van de eikels over de schreef gaat. Hoe meer ruimte/vrijheid de mens heeft , des te meer ruimte voor de eikel/wilders.

Het enige systeem dat misschien zou kunnen werken is als alle eikels gedetecteerd konden worden door middel van een eikeldetectiesysteem ofzo en dan werden verbannen naar een eiland vol met eikels (eikelland). Helaas is dit nogal onpraktisch want, als we eerlijk zijn dan moeten we toch toegeven dat we allemaal een beetje een eikel zijn. Toch? Lachend

Geinspireerd door; Theories of government

Bron: Frank YaYaBLa

Reacties

    Eikels

    Vr 8 Augustus 2008 23:52 | spooky |

     briljant stukje, zou een artikel op de voorpagina van de kranten moeten zijn.