Zijn de Geneefse Conventies adequaat bij terrorisme?

Vr 20 Oktober 2006 18:27 | Frank | 3206 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
De Geneefse Conventies hebben geen behoefte aan een modernisering middels een aanvullend protocol. Dit stelt het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) in reactie op een voorstel van minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot (CDA).

Bot gaf donderdag aan zich sterk te gaan maken voor een team van experts dat zich moet gaan buigen over een modernisering van de Geneefse Conventies. In deze vier conventies staan regels geformuleerd die gelden in oorlogstijd. Ze zijn geaccepteerd door 190 landen. Bot wijst er onder meer op dat oorlogen lang niet altijd meer worden uitgevochten door reguliere legers. "Nu strijden staten ook tegen terroristen en andere strijdgroepen", verklaarde zijn woordvoerder donderdag.

"De Geneefse Conventies zijn nog alleszins geschikt voor deze tijd", zegt ICRC-woordvoerder Vincent Lusser. "De bestaande instrumenten maken adequaat reageren op de bedreigingen van terrorisme prima mogelijk."

Lusser benadrukt dat de Geneefse Conventies alleen betrekking hebben op oorlogsgebieden, zoals Afghanistan en dus voor veel vormen van terrorisme niet geldt. "Het bestaande wettelijke kader geeft staten alle ruimte verdachten van terrorisme op te pakken en vast te zetten. Vervolgens hebben de verdachten in detentie natuurlijk wel het recht op juridische garanties." Lusser doelt daarbij onder meer op het niet martelen van gevangenen en het verlenen van juridische bijstand.
Bron: Nieuws.nl