Politiek wil Maastrichtse proef met legale wiet

Vr 2 December 2005 18:19 | Frank | 3451 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
MAASTRICHT - PvdA, VVD en D66 dringen bij minister Donner (Justitie) aan op een test in Maastricht met het reguleren van de handel en teelt van cannabis. Vertegenwoordigers van de fracties presenteerden vrijdag samen met burgemeester Leers van Maastricht het zogenoemde Manifest van Maastricht waarin die wens is vastgelegd.


Daarnaast wordt in het manifest een dringend appèl gedaan op Donner om gehoor te geven aan de wil van de meerderheid van Tweede Kamer om het pilotproject mogelijk te maken. Concreet betekent dit dat er voor de duur van het experiment geen prioriteit moet worden gegeven aan opsporing en vervolging van telers en handelaren die zich aan afspraken met de gemeente Maastricht houden.

‘Goed regelen is beter dan de illegaliteit in knuppelen’, vatte Leers samen. De drie partijen VVD, D66 en PvdA gaan op 14 december tijdens het softdrugsdebat in de Tweede Kamer minister Donner vragen het Maastrichtse experiment mogelijk te maken.


‘De bal ligt nu bij Donner’, zei PvdA-Tweede Kamerlid Albayrak vrijdag in Maastricht. ‘Donner moet het Openbaar Ministerie in Maastricht een aanwijzing geven om telen van en handelen in softdrugs niet te vervolgen’.

‘De regering luistert momenteel meer naar Jacques Chirac dan naar burgemeester Leers’, vindt Albayrak. VVD-Kamerlid Weekers vulde aan: ‘Als het ons hier in Zuid-Limburg lukt, kunnen we het verder uitrollen, we krijgen namelijk verzoeken binnen van burgemeesters uit het hele land’.

Leers benadrukte dat de ‘legale’ wiettelers geen crimineel verleden mogen hebben, en een sluitende boekhouding moeten voeren. ‘Maar we gaan geen staatsbedrijf oprichten en geen accijns heffen.’ Albayrak vulde aan: ‘De winst die deze telers maken, moet worden gebruikt voor het bestrijden van de illegale wietteelt en voor preventie’.
Bron: ANP