'Blair haalt bakzeil in rel over adelstand'

Zo 2 April 2006 14:36 | Frank | 2496 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
LONDEN - De Britse premier Tony Blair heeft zijn verlies toegegeven in de rel over de Labour-sponsors die zouden worden verheven in de adelstand. Volgens de Britse krant The Independent on Sunday heeft Blair de controversiële namen van de miljonairs van de lijst voor toekomstige leden van het Hogerhuis laten schrappen.


De premier is verwikkeld in een schandaal, dat erom gaat dat grote geldschieters van zijn Labour-partij voor hun gulheid zouden worden beloond met een verheffing in de adelstand. Door hun namen van de lijst te schrappen, hoopt Downing Street 10 een einde te maken aan de stroom publicaties over de affaire.

Volledige rust hoeft de premier echter nog niet te verwachten.

Een comité van het Lagerhuis zal de gang van zaken nog onderzoeken en ook de Britse politieorganisatie Scotland Yard buigt zich over de zaak. Volgens Britse strafrechtadvocaten zou dat zelfs kunnen leiden tot een veroordeling van de premier, als wordt bewezen dat Blair adellijke titels ruilde voor sponsorgeld.

Het schandaal is voor een deel van de Britten reden de premier op te roepen onmiddellijk te vertrekken. Uit een onderzoek van de zondagstabloid News of the World blijkt dat 42 procent van de kiezers wil dat Blair onmiddellijk opstapt. Als hij nu niet vertrekt, dan moet hij binnen een jaar uit Downing Street weg zijn, zegt 57 procent van de ruim duizend ondervraagden.
Bron: Telegraaf