Mogelijk kort geding over stemcomputers

Di 31 Oktober 2006 16:59 | Frank | 2988 keer bekeken | 2 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
AMSTERDAM - Minister Atzo Nicolaï (VVD) blijft onduidelijk over de fraudebestendigheid van stemcomputers. Dat stelt de stichting 'wijvertrouwenstemcomputersniet.nl '. De actiegroep vraagt daarom waarschijnlijk woensdag de rechter zich uit te speken over een verbod op de stemmachines.

"Nicolaï past vertragingstactieken toe. Er blijft te veel geheim en niet geregeld," verklaarde Rop Gonggrijp, één van de initiatiefnemers van de actiegroep, na afloop van een overleg dinsdagmiddag in de Tweede Kamer. Als de rechter de groep gelijk geeft, komt de voorbereiding op de parlementsverkiezingen op losse schroeven te staan. Dan zou in heel Nederland, net als in onder meer Amsterdam, met het ouderwetse rode potlood moeten worden gestemd.


De minister verzekerde dinsdag een verontruste Kamer dat fraude niet mogelijk is. Volgens hem was er uitsluitend een probleem met het stemgeheim, dat op de maandag verboden Sdu-computers niet gewaarborgd zou zijn.

Fraude mogelijk
Gonggrijp zegt bewijzen te hebben dat ook de andere stemcomputers, van leverancier Nedap, niet in orde zijn. "Wij hebben twee aanvallen gedaan op Nedap-machines en daaruit is gebleken dat fraude mogelijk is", zegt hij. "De minister heeft weliswaar maatregelen genomen, maar die zijn onvoldoende."
Bron: NU

Reacties

  Politie extra alert op afluisteren stemcomputers

  Di 31 Oktober 2006 17:03 | Frank |
  De politie gaat op verkiezingsdag 22 november extra letten op mensen die stemmachines proberen af te luisteren. Minister Atzo Nicolaï (Bestuurlijke Vernieuwing) is met het Openbaar Ministerie in overleg om een lik-op-stukbeleid op dit terrein te regelen.

  Dat zei Nicolaï dinsdag in overleg met de Tweede Kamer over de problemen met de stemmachines. De machines van fabrikant Nedap kunnen volgens de minister wel door de beugel, maar ook deze zijn binnen een straal van vijf meter nog af te luisteren.

  Dit betekent dat binnen een stembureau een kwaadwillende met afluisterapparatuur te weten kan komen wat iemand heeft gestemd. Nicolaï keurde 1200 stemcomputers van de Sdu af omdat deze binnen een straal van 40 meter af te luisteren zijn.

  Toch geen extra politie bij stembureaus

  Do 2 November 2006 09:14 | Frank |

  De politie gaat tijdens de verkiezingen op 22 november toch geen extra controles houden bij de stembureaus. Dat bevestigt een woordvoerder van het Nederlandse Politie Instituut woensdag. Minister voor Bestuurlijke Vernieuwing Atzo Nicolaï (VVD) riep de politie dinsdag nog op een extra oogje in het zeil te houden.

  Volgens politiewoordvoerder Jelle Egas heeft overleg tussen de ministeries van Justite en Binnenlandse Zaken uitgewezen dat het niet haalbaar is alle stembureaus te beveiligen.