Sony-cd's installeren ongevraagde software

zaterdag 12 november 2005 14:08 | Frank | 2393 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen

AMSTERDAM - De beveiligde cd's van fabrikant Sony installeren ongevraagde software op het moment dat deze cd's worden afgespeeld op een Windows-pc. Dit ontdekte beveiligingsexpert Mark Russinovich van Sysinternals . Het verwijderen van deze bestanden levert ook een probleem op; volgens Russinovich zal de Windows-pc na het verwijderen mogelijk kunnen crashen.

De beveiligingsexpert kwam achter deze verborgen software toen hij zijn pasgekochte cd 'Get Right with the Man' van Van Zant afspeelde op zijn computer. Deze cd is door middel van drm (Digital Rights Management) beveiligd. Na het opstarten van de cd, werd een nieuw stukje software geladen genaamd '$sys$drmserver.exe'. Deze ging echter niet weg toen de cd gestopt was met spelen.

Russinovich noemt tevens de geinstalleerde bestanden van Sony een 'rootkit'. Een rootkit is een programma dat zich onzichtbaar maakt op een systeem. Zelfs virusscanners kunnen de bestanden niet vinden. Hackers maken bijvoorbeeld veelvuldig gebruik van deze rootkits om hele systemen te kunnen overnemen.

Sony heeft nog niet gereageerd op de bevindingen van Russinovich

Hier het originele verslag van Russinovich

Bron: Security.nl

 Quote

Iedereen ontdekt vroeger of minder vroeg in zijn leven dat het volmaakte geluk onbereikbaar is, maar weinigen staan stil bij de tegenovergestelde gedachte: dat hetzelfde geldt voor het volmaakte ongeluk. De krachten die zich tegen de verwezenlijking van die beide uitersten verzetten zijn van dezelfde aard: ze komen voort uit onze menselijke staat, die niets dat oneindig is verdraagt.
Primo Levi