Arme Neelie

Zo 25 Juni 2006 10:17 | Frank | 2120 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
Straatarme Neelie kan je beter zeggen. Ik heb het over Neelie Kroes, die binnenkort best wel eens als Neelie K. in de krant zou kunnen komen. Als ik haar was zou ik Maurice de Hond nu alvast bellen.

Heeft ze iets crimineels gedaan? Niet echt. Daarbij: wat is crimineel? Ze heeft zaken gedaan met types die scharrelen in de periferie van wijlen Willem Endstra en andere cowboys. Jongens die worden genoemd in het procesverbaal van de gevreesde Willem Holleeder. Neelie zegt dat ze niet wist dat de heer Paarlberg de klusjesman van Willem Endstra was. Paarlberg was gewoon een vriend. Vanaf het moment dat ze hoorde dat hij in de problemen zat, heeft ze alle banden met hem onmiddellijk verbroken. Dat doe je met vrienden! En het waren nogal wat banden. Zo mocht ze jarenlang in zijn kasteeltje gratis kantoor houden, kreeg ze er voor nul komma niks een heuse secretaresse bij en de multimiljonair stond garant voor haar schulden bij de bank. Dit laatste deed hij ook voor nop. Nou ja voor nop? Neelie moest wel voor kruiwagen spelen. Zij moest deuren openen die normaal voor de gemiddelde vastgoedcrimineel gesloten blijven.

Uit haar Rotterdamse snoepreisjestijd met Bram Peper weet ze natuurlijk als geen ander hoe je een wethouder uit die stad binnen een paar minuten te pakken krijgt. Als wij gewone burgers een gemiddeld Nederlands gemeentehuis bellen dan hangen we een dag of drie in een of ander klantvriendelijk keuzemenu. (Bent u wanhopig? Toets een 1! Zit u al meer dan drie uur aan deze telefoon? Toets een 7! Denkt u: krijg allemaal de vinkenteringtyfus maar? Hang op.) Maar Neelie heeft de rechtstreekse doorkiesnummers van alle wethouders en hoge ambtenaren uit die stad, dus zij hoeft nog geen seconde in de wacht. En ze heeft natuurlijk niet alleen de nummers van de Rotterdamse elite. Ook alle hoge Haagse jongens en meisjes zitten opgeslagen in haar mobieltje. Gewoon overgeschreven uit een oud adressenboekje van haar ex Bram P. Als ik vastgoedcrimineel was zou ik haar ook als vriendinnetje kiezen.

Wat de zaak zo droevig maakt, is het kruimelgehalte. Rijk leven, maar het eigenlijk niet zijn. Toen ze nog met Bram was, kwam er al een ontluisterend beeld naar buiten. Juridisch bleek het achteraf allemaal redelijk te kloppen, er was niet echt gesjoemeld, maar het was van een financiële benauwdheid. Wasmachinedozen aan bonnetjes moesten maandelijks her en der gedeclareerd worden. Anders kon het huis in Wassenaar niet bewoond worden.

En nu blijkt dat de oud-minister en Nijenrodebaas voor haar zure centjes vernederend moest lobbyen. Ordinair de boer op. Proberen binnen te komen bij de toenmalige Rotterdamse wethouders Pastors en Van Sluis. Dit treurige werk deed zij voor vastgoeddesperado Paarlberg, zetbaas van een van de grootste witwasserijen van ons land. Het doet me zo denken aan Frits Bolkestein. Mooi bekakt spreken over Europese problemen, chique stukjes daarover schrijven, maar op zondagavond zat de schat op zijn koude zolderkamer namens een Amerikaanse pillenboer heel nerveus Beste Elsbriefjes te tikken omdat hij anders zijn stacaravan niet kon betalen. Ook hij verdween, net als Neelie, op een gegeven moment als eurocommissaris naar Brussel. Zie nog in welke bochten ons kabinet zich moest wringen om Neelie op deze vuilnisbelt van aangeschoten politici te kunnen storten. Bij elke beslissing die ze nu neemt moet ze uitgebreid uitleggen dat zij met het desbetreffende bedrijf officieel niks meer te maken heeft. Officieus wel, maar dat regelt ongetwijfeld een type van het kaliber Paarlberg.

Nu blijkt dus dat ze in ruil voor wat bankgaranties, een kantoortje en een secretaresse heel vernederend moest lobbyen voor de maffia. Ze geeft het in de Volkskrant van afgelopen donderdag ruiterlijk toe. Ze noemt het zelf: er ingetuind zijn!

Intuinbaar. Omkoopbaar. Welk begrip gebruik je? Ik kies voor het laatste. Als je je als politicus laat betalen dan ben je omkoopbaar. Aftreden? Ben je gek. Ze past prachtig binnen de VVD en nog beter in het Brusselse. Daar zit ze veilig tussen hetzelfde soort corrupte Italianen, Spanjaarden en Portugezen. Omgeven door tienduizenden lobbyisten. Leve Europa en leve Neelie.

Youp van het hek in NRC
Bron: NRC / Youp van het Hek