Nederland al tien jaar bezig met opvolger F-16

Do 12 Oktober 2006 15:51 | Frank | 2372 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
DEN HAAG - Nederland denkt al meer dan tien jaar na over de vervanging van het huidige jachtvliegtuig F-16. Al snel liet politiek Den Haag zijn oog vallen op de Joint Strike Fighter (JSF), die de Amerikanen wilden ontwikkelen. De stappen in het kort.


1979 - De Koninklijke Luchtmacht neemt de F-16 in gebruik als opvolger van de F-104 Starfighter. De laatste F-16 komt begin 1992. De geavanceerde toestellen hadden een levensduur van twintig jaar, maar moeten na enkele levensduurverlengende programma's, vanaf 2010 vervangen worden.


1996 - Het eerste paarse kabinet van premier Wim Kok besluit dat de F-16 op termijn moet worden vervangen. Door welk toestel is nog niet duidelijk.


1997 - De JSF is kandidaat, omdat Nederland deelnam aan de Concept Demonstration fase.


2001 - De Amerikanen beginnen met de ontwikkeling van de JSF. In deze eerste zogeheten SDD-fase wordt het eerste concept in drie varianten uitgewerkt en wordt het toestel getest. Deze fase duurt naar verwachting tot 2013.


2002 - Het tweede paarse kabinet stapt in het project. Samen met de VS, Australië, Canada, Denemarken, Groot-Britannië, Italië, Noorwegen en Turkije wordt het toestel ontwikkeld.


2002-2006: De Tweede Kamer is verdeeld over de JSF. Voorstanders CDA, VVD en LPF zien de JSF als het beste toestel en ruiken kansen voor de Nederlandse industrie. Hoewel het kabinet onder PvdA-premier Kok instemt met deelname, is en blijft de fractie van de PvdA erop tegen. Ook de SP en GroenLinks willen niet, evenals latere coalitiegenoot D66 in het kabinet Balkenende-II. Voor- en tegenstanders kibbelen over de mogelijke kosten en baten.


Nederland draagt de eerste SDD-fase tot 640 miljoen euro bij, maar zou dat bedrag weer terughalen met orders voor het bedrijfsleven. In totaal zou het gehele project over dertig jaar Nederland 8 miljard euro aan opdrachten moeten opleveren. Daadwerkelijke aanschaf van de JSF zou Nederland komende dertig jaar (inclusief exploitatie over 30 jaar) 14,6 miljard euro kosten, zoals de berekeningen nu aangeven. Nederland wil 85 toestellen, maar de kostprijs is nog niet duidelijk.


2006 - In december moeten de negen JSF-landen het contract voor de volgende fase ondertekenen. In deze zogenoemde PSFD-fase, die loopt van 2007 tot 2052, wordt het toestel in productie genomen en geleverd. Het kabinet Balkenende-III wil dit Memorandum of Understanding (MoU) tekenen. Nederland kan daarna alsnog uit het project stappen, al wordt dat steeds duurder.


2007-2008 - Nederland moet een besluit nemen of het doorgaat met het project met verplichtingen tot aanschaf. Op de begroting is 317 miljoen euro gereserveerd voor drie testtoestellen, maar het is niet zeker of die er ook echt komen.

Bron: Het internet