Westerse leiders voor rechter om Irak

Wo 14 December 2005 18:02 | Frank | 2664 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
Niet alleen oorlogsmisdadigers als Saddam Hussein en Milosevic moeten zich verantwoorden voor hun daden. Ook westerse leiders komen in het beklaagdenbankje, ook al is het virtueel: de BBC sleept hen in het actualiteitenprogramma Newsnight voor de rechter.

De aanwezigheid van de VS en zijn bondgenoten in Irak ligt meer en meer onder vuur, niet in de laatste plaats door de behandeling van terreurverdachten. In de aflevering 'The Allies on Trial' van vanavond zal duidelijk worden of het Westen wel ongestraft 'de oorlog tegen terreur' kan voeren in Irak.Mishandeling

De verdachten worden aan de tand gevoeld over onder andere mishandeling van gevangen door de geallieerde troepen en hard optreden tegen opstandelingen.

Mensenrechtenadvocaat Clive Stafford Smith neemt de rol van aanklager op zich en jurist John Cooper is de verdediger in de zaak. Een jury van leden van het publiek die nog geen uitgesproken mening hebben over het onderwerp, zal het vonnis vellen.

Laag zinken
De uitzending is niet onomstreden, er zijn al veel reacties gekomen op de website van het programma. Zo meldde iemand "te walgen dat de BBC zo laag kan zinken om een nep-rechtszaak uit te zenden". De Britse militairen in Irak staan al onder druk, deze spanning door het programma kunnen ze niet ook nog erbij hebben, meldt de bezoeker van de BBC-site.

Anderen kunnen niet wachten op het tribunaal. Eén van de tegenstanders van de oorlog in Irak zegt: "In de zoektocht naar een betere wereld, moeten we de leugens van onze leiders ontmaskeren." Een ander spreekt zich wat neutraler uit en noemt de tv-rechtszaak de beste manier om de argumenten voor en tegen op te sommen.

Saddam
Een bezoeker stelt de presidenten van de VS en Groot-Brittannië gelijk aan Saddam Hussein: "Blair en Bush zijn verantwoordelijk voor de dood van duizenden onschuldige burgers in Irak. Zelfs Saddam Hussein heeft niet zoveel mensen vermoord in de dertig jaar dat hij aan de macht was. Misschien zouden Bush en Blair eigenlijk naast Saddam in het beklaagdenbankje moeten zitten."

In Engelstalige landen is het niet ongebruikelijk om rechtszaken na te bootsen. De zogenoemde 'moot courts' hebben een lange traditie in de advocatenopleidingen.

Het programma wordt uitgezonden om 23.30 uur op BBC 2.
Bron: N.O.S.