Nederlandse vreemdelingenbeleid is te streng

Zo 8 Januari 2006 13:27 | Frank | 2418 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

België vindt Nederland te streng voor zijn eigen allochtonen. De Belgische vicepremier Dewael meent dat Nederland zich daarbij niet houdt aan Europese afspraken.
"Nederland is strenger voor zijn eigen onderdanen dan voor andere Europese burgers. Dat wil ik in België niet doen. Ik zal hierover mijn Nederlandse collega aanspreken op onze volgende Europese afspraak", zei minister Dewael (Binnenlandse Zaken) zaterdag in de krant Gazet van Antwerpen.


Allochtonen wijken uit naar België
Nederland heeft strengere regels voor gezinshereniging, schijnhuwelijken en inburgering dan België. Tientallen allochtonen uit Nederland wijken daarom tijdelijk uit naar België om bijvoorbeeld buitenlandse partners te laten overkomen. Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) kan weinig doen tegen deze 'België-route'. Probleem is onder meer dat België niet altijd controleert op de woonplaats en inkomen van de aanvragers, meldde Verdonk recent aan de Tweede Kamer.

België heeft de regels recent ietsje verscherpt, maar is nog altijd 'makkelijker' dan Nederland. Dewael wil eigenlijk niet verder gaan: "Ik ben een groot voorstander van Europese samenwerking. Maar als sommige landen nòg strenger willen zijn, volg ik hen niet". De asielministers van de EU-landen ontmoeten elkaar vrijdag in Wenen. "Voor mij is de zin van Europese harmonisatie dat je alle regels op elkaar afstemt. Dat doet Nederland niet", stelt de minister verder.Reeks opmerkingen
De kritiek van Dewael past in een reeks opmerkingen van Belgische bewindslieden. Eerder kritiseerde vicepremier Freya van den Bossche het uiterlijk en beleid van de regering. Voordien stelde minister De Gucht dat Nederland het referendum voor de EU-grondwet helemaal verkeerd heeft aangepakt.

Bron: Planet