DuPont is overal

Do 19 Januari 2006 10:18 | Frank | 2180 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
Chemieconcern DuPont is er in geslaagd om de Amerikaanse staten Ohio en West Virginia grondig te impregneren met perfluoroctaanzuur. Niet alleen het kraanwater bevat deze stof, maar ook het bronwater dat DuPont uitdeelt als vervanging voor dat kraanwater.

Perfluoroctaanzuur (PFOA) is een hulpstof bij de vervaardiging van de kunststof PTFE, beter bekend onder de DuPont-merknaam Teflon. DuPont ligt al jaren onder vuur vanwege de hoeveelheid PFOA in het afvalwater van de fabriek in Wilmington, Delaware. De schadelijkheid van deze stof voor de gezondheid is nooit aangetoond, maar er zijn aanwijzingen dat hij wellicht kankerverwekkend is.

Vorig jaar schikte DuPont een rechtszaak met een grote groep verontruste burgers. Het bedrijf beloofde de waterzuivering te verbeteren. In de tussentijd zou het betalen voor de gratis uitdeling van bronwater.

Maar bij bronwaterleverancier Crystal Spring in Marietta, Ohio, blijkt de bron nu ook vervuild. Een consumentengroep trof er 13 tot 17 ppt PFOA in aan toen ze de gevoeligheid van haar analysemethode wilde testen. Crystal Spring heeft de analyse intussen zelf nog twee keer overgedaan, met hetzelfde resultaat.

Overigens is 17 ppt nog niets vergeleken met de3.500 tot 7.200 ppt die er in het kraanwater zat.

Bron: US Water News Online, januari 2006