Zaak antrax-brieven 'opgelost'

Do 7 Augustus 2008 15:20 | Frank | 2617 keer bekeken | 1 reactie | 1 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Een Amerikaanse geleerde die vorige week waarschijnlijk zelfmoord pleegde heeft volgens de Amerikaanse autoriteiten de antraxbrieven verstuurd waardoor in de periode na de aanslagen van 11 september 2001 vijf mensen overleden en zeventien ziek werden.

Bruce Ivins, een wetenschapper in dienst van defensie, pleegde vrijdag zelfmoord toen de politie op het punt stond hem te arresteren. De FBI gaf woensdag een grote hoeveelheid onderzoeksgegevens vrij waaruit volgens de dienst blijkt dat Ivins in zijn eentje opereerde. Zo zou hij als enige hebben beschikt over de zeer pure vorm van antrax die bij de aanslagen werd gebruikt en die herkenbaar is aan bepaalde genetische mutaties. De onderzoekers zeggen ook de enveloppen waarin de poederbrieven werden verstuurd naar zijn laboratorium te hebben kunnen traceren.

Terwijl de FBI woensdag de nabestaanden van de antraxslachtoffers op de hoogte stelde van de resultaten van het onderzoek en het voornemen van de FBI de zaak te sluiten, werd een herdenkingsdienst voor Ivins gehouden bij USAMRIID in Fort Detrick, de geheime overheidsinstelling waar hij de laatste achttien jaar werkte.

De FBI verwachte dat Bruce Ivins zichzelf wel schuldig zou verklaren, maar de mensen die hem kenden hadden hier hun twijfels over. De zelfmoord maakt het nu in ieder geval onduidelijk of de waarheid nu echt boven tafel is.

De Amerikaanse wetenschapper Bruce Ivins is de enige die verantwoordelijkheid draagt over de vijf doden door vergiftiging met anthrax in 2001. Dat u niet denkt aan een complot ofzo.....

Zo dat is ook weer opgelost....

Bron: Diverse kranten

Reacties

    Democracy now: in detail zaak antrax-brieven

    Do 7 Augustus 2008 20:01 | Frank |