Kamer onjuist geinformeerd over Uruzgan

donderdag 16 november 2006 10:34 | Frank | 2365 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen

De Tweede Kamer krijgt onjuiste informatie over de omstandigheden waaronder de Nederlandse commando's in Uruzgan opereren. Dat zeggen elitesoldaten in de documentaire 'Nederlandse commando's in Uruzgan', die de NCRV komende maandag uitzendt.

De top van Defensie stelt de situatie volgens de militairen veel te rooskleurig voor. "Een wederopbouwmissie verkoopt in de Kamer beter dan onze deelname aan gevechtsoperaties." De special forces zeggen onvoldoende armslag te hebben om strijd te leveren tegen de Taliban. "Laat ons op het hoogste niveau acteren óf trek onze eenheid terug", zegt een van de militairen in de documentaire van Vik Franke, die onlangs in opspraak raakte omdat hij als journalist de wapens oppakte toen de eenheid die hij volgde in een hinderlaag van de Taliban liep.

Volgens de commando's spelen zij 'brandweer' in een gebied waar Taliban-kopstukken zich schuilhouden en aanvallen uitvoeren op de coalitietroepen. "Een militair in Den Haag bepaalt dat het niet nodig is om het gebied in te gaan omdat het allemaal best meevalt. De gegevens die wij van hieruit doorspelen worden terzijde geschoven." Daar wordt een politiek verhaal van gemaakt dat verkoopbaar is aan de Kamer. De 'leunstoelgeneraals' hebben geen idee van de dagelijkse realiteit in het onherbergzame Uruzgan, zegt Franke, die dit najaar bij hoge uitzondering toestemming kreeg om vijf weken met de commando's op te trekken.

lees verder op nieuws.nl

Bron: Nieuws.nl
Externe link: http://www.nieuws.nl

 Quote

Onze diepste angst is niet dat we niet goed genoeg zijn. Onze diepste angst is dat we grenzeloos krachtig zijn. Het is ons eigen licht en niet onze duisternis, die ons afschrikt. We vragen ons af: "Wie ben ik om briljant te zijn?" In feite is de vraag - Wie ben je om dat niet te zijn? Je dient de wereld niet door jezelf klein te houden. Er wordt geen licht verspreid als de mensen om je heen hun zekerheid ontlenen aan jouw kleinheid. En als we onszelf in onze eigen kracht tonen, geven we anderen mensen onbewust toelating hetzelfde te doen.
Nelson Mandela