Kamer onjuist geinformeerd over Uruzgan

Do 16 November 2006 10:34 | Frank | 2381 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen

De Tweede Kamer krijgt onjuiste informatie over de omstandigheden waaronder de Nederlandse commando's in Uruzgan opereren. Dat zeggen elitesoldaten in de documentaire 'Nederlandse commando's in Uruzgan', die de NCRV komende maandag uitzendt.

De top van Defensie stelt de situatie volgens de militairen veel te rooskleurig voor. "Een wederopbouwmissie verkoopt in de Kamer beter dan onze deelname aan gevechtsoperaties." De special forces zeggen onvoldoende armslag te hebben om strijd te leveren tegen de Taliban. "Laat ons op het hoogste niveau acteren óf trek onze eenheid terug", zegt een van de militairen in de documentaire van Vik Franke, die onlangs in opspraak raakte omdat hij als journalist de wapens oppakte toen de eenheid die hij volgde in een hinderlaag van de Taliban liep.

Volgens de commando's spelen zij 'brandweer' in een gebied waar Taliban-kopstukken zich schuilhouden en aanvallen uitvoeren op de coalitietroepen. "Een militair in Den Haag bepaalt dat het niet nodig is om het gebied in te gaan omdat het allemaal best meevalt. De gegevens die wij van hieruit doorspelen worden terzijde geschoven." Daar wordt een politiek verhaal van gemaakt dat verkoopbaar is aan de Kamer. De 'leunstoelgeneraals' hebben geen idee van de dagelijkse realiteit in het onherbergzame Uruzgan, zegt Franke, die dit najaar bij hoge uitzondering toestemming kreeg om vijf weken met de commando's op te trekken.

lees verder op nieuws.nl

Bron: Nieuws.nl