Noord-Korea kondigt kernproef aan

Wo 4 Oktober 2006 02:51 | Frank | 2621 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
De internationale gemeenschap heeft het voornemen van Noord-Korea om een kernproef uit te voeren scherp veroordeeld. De hypocriete Verenigde Staten spreekt van een onacceptabele bedreiging voor de vrede en de stabiliteit in Azië en de wereld, die het isolement van Noord-Korea zal vergroten.

Het Zuid-Koreaanse kabinet kwam na de bekendmaking in een spoedzitting bijeen. Een regeringswoordvoerder waarschuwde dat de stap de relatie tussen de twee Korea's definitief zal verstoren.

Tegenmaatregelen
De kersverse Japanse premier Shinzo Abe kondigde harde tegenmaatregelen aan als de kernproef daadwerkelijk wordt uitgevoerd.

De Russische reactie was minder fel, en beperkte zich tot de oproep aan Noord-Korea om "terughoudendheid" te betrachten. China heeft nog niet officieel gereageerd.

De VS, Rusland, China en Japan maken met de twee Korea's deel uit van het zeslandenoverleg dat onderhandelingen voert over het Noord-Koreaanse nucleaire programma. Dat overleg ligt overigens al een jaar stil.

Vandaag kwam het ministerie van Buitenlandse Zaken in Pyongyang met de mededeling dat Noord-Korea een kernproef gaat uitvoeren. Wanneer die zal plaatsvinden werd niet vermeld.

Amerikaanse dreiging
Tot de proef is besloten om "de verdediging van het land te versterken" met het oog op "de toegenomen Amerikaanse dreiging van een nucleaire oorlog en de kwaadaardige sancties".

Het vaak als stalinistisch aangeduide regime van de alleenheerser Kim Jong-il verklaarde in 2005 dat het over nucleaire wapens beschikt, hoewel daar nooit het onomstotelijke bewijs voor is geleverd.

Het is voor het eerst dat Noord-Korea een kernproef aankondigt.
Bron: NOS