De privatisering van spionage

Do 23 Augustus 2007 13:38 | Frank | 3258 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen
De Amerikaanse overheid betaalt jaarlijks 42 miljard dollar voor spionagewerkzaamheden aan particuliere bedrijven. Dat werd half mei bekend op een conferentie voor de spionagebranche in Colorado die werd gesponsord door de Defense Intelligence Agency. De cijfers werden bekend gemaakt in Salon.

Sinds de Verenigde Staten oorlog tegen het terrorisme voert, is de behoefte aan gegevens en de duiding van gegevens enorm toegenomen. Er zijn niet genoeg ambtenaren om in die behoefte te voorzien. Daarom wordt maar liefst 70 procent van het budget van de Amerikaanse inlichtingendiensten uitbesteed aan het bedrijfsleven. “We can’t spy … If we can’t buy!” luidt de tekst van een slide van een PowerPoint-presentatie van Terri Everett van het bureau van de Director of National Intelligence.

Gebrek aan controle
Een gevolg van het uitbesteden van spionagewerk is dat de democratische controle in het geding komt. Het is voor volksvertegenwoordigers al moeilijk genoeg om de reguliere inlichtingendiensten te controleren. Wat particulieren bedrijven in opdracht van de Amerikaanse overheid doen, is nagenoeg niet te achterhalen. 90 procent van de contracten met particuliere bedrijven is geheim en de begrotingen van inlichtingendiensten zijn in de Verenigde Staten ook geheim.

Er zijn wel wat cijfers bekend. Volgens de Washington Post bestaat 60 procent van de mensen die op het Counter-Intelligence Field Activity office van het Pentagon werken uit ingehuurde krachten uit het bedrijfsleven. Ook bij andere instanties gaat het volgens Salon om zeer grote aantallen.

De ingehuurde personeelsleden zijn veel duurder. Een gemiddelde ambtenaar die zich met spionagewerkzaamheden bezig houdt kost de Amerikaanse belastingbetaler 126.500 dollar per jaar. Een gedetacheerde medewerker uit het bedrijfsleven kost de overheid jaarlijks 250.000 dollar. Het is zelfs al zover gekomen dat bedrijven ambtenaren werven met hogere lonen om die vervolgens voor veel geld weer aan de overheid te verhuren. De voormalige directeur van de CIA, George Tenet, verdient nu miljoenen dollars als consultant voor bedrijven die voor de Amerikaanse overheid werken.

Zie voor meer informatie het artikel ‘The corporate takeover of U.S. intelligence‘ in Salon.

door: Marie-José Klaver