'iedereen de pod op'

Do 2 Februari 2006 02:14 | Frank | 2175 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen
Adam Curry begon ermee, en nu doet zelfs minister Donner het: podcasten. Oftewel het digitaal uitzenden van een radioprogramma dat luisteraars op elke gewenst moment kunnen afspelen op computer of mp3-speler. Wie denkt het beter dan Donner te kunnen, maakt gewoon zijn eigen radioshow op internet.


SLADJANA LABOVICAdam Curry knutselt eind 2004 met een aantal softwareontwikkelaars een programma in elkaar en ontketent daarmee een nieuwe rage op internet: podcasting. Een simpele techniek waarmee iedereen zijn eigen radio-uitzendingen kan maken en verspreiden. Curry schrijft op 16 oktober op zijn weblog: ''Dit is dus ook een manier om mijn stelling te bewijzen dat iedereen straks een eigen zender kan opzetten.''

Wat webloggen was voor 2004, is podcasten voor 2005. Het begon in de periferie van het internet en verschoof van de techneuten naar de massa. Na alle aandacht die Adam Curry trok, begonnen ook particuliere knutselaars een eigen radioshow.

Het is dan ook niet bijzonder moeilijk een podcast te maken. Wie een computer heeft, een aansluiting op het internet, opnameapparatuur, een microfoon en wat te melden, is al een eind op weg. Op diverse plekken staan handleidingen en fora waarop podcasters elkaar wegwijs maken.

En ook de gevestigde media volgen. Het Parool was één van de eerste. Op de website worden de meeste gesprekken uit Het Parooltheater aangeboden als podcast, net als gesproken boeken van Parool-auteurs. Sinds enkele maanden zijn hoogtepunten van radioprogramma's van de publieke omroep als podcast beschikbaar via radiocast.nl en ook politici spreken het volk toe via de oordopjes van mp3-spelers.

De term podcast werd vorig jaar door de Oxford American Dictionary verkozen tot woord van 2005. Het is een samentrekking van iPod en broadcast, maar anders dan de naam doet vermoeden, is geen iPod nodig om podcasts te beluisteren. Met een internetaansluiting, een programma als Juice of iTunes en eventueel een mp3-speler kan iedereen op elk moment een podcast beluisteren. Een mp3-speler is zelfs niet nodig, via de computer luisteren kan ook.

Het grote voordeel van podcasts boven radio is het gemak: het luisteren naar podcasts kan elk moment, waar ter wereld je ook bent. Voor de ochtendshow van Giel Beelen hoef je niet meer om zes uur 's ochtends op en voor Dance department van Radio 538 hoef je geen borrel meer te missen. Je kunt in Amsterdam luisteren, maar ook in Sydney of New York. Vooral voor niches is het een veel geschikter medium dan gewone radio: zelfs de obscuurste podcasts in de verste uithoeken van de wereld zijn voor iedereen bereikbaar. Neem daarbij het gemak waarmee een podcast wordt binnengehaald en het is niet meer dan logisch dat podcasting een succes is.

Het binnenhalen gaat zo eenvoudig door de zogenoemde RSS-toepassing. RSS staat voor Really Simple Syndication, hiermee kunnen nieuwe toevoegingen op websites, mits ze de technologie ondersteunen, met één klik op de muis worden opgehaald. Je hoeft dus niet meer zelf te zoeken naar nieuwe updates (laatste versies). Curry's verdienste is dat hij met zijn technici de RSS-applicatie zo heeft aangepast dat ook nieuwe audiobestanden worden opgehaald.

Curry's podcast The daily source code is nog steeds één van de bekendste en met - volgens Curry - een half miljoen luisteraars wereldwijd ook één van de grootste. Maar door word-of-mouse - mond-tot-mondreclame via een muisklik - winnen ook andere 'shows' aan populariteit. Zo trekt pastoor Roderick Vonhögen met Catholic insider vijftienduizend luisteraars per dag en verovert de Dawn and Drew show van een stel uit Wisconsin na Amerika ook Europa met ranzige grappen en veel gegiechel.

Andere populaire podcasts zijn via het programma iTunes te vinden. Met één klik kan gezocht worden naar podcasts binnen categorieën als religie, muziek, talkshows, business en gezondheid. De website podcast.net houdt het groeiende aantal podcasts op ongeveer dezelfde manier bij. Maar ht zal niet lang eer duren of dit is geen doen meer. Zoals vroeger de pogingen om homepages en, recenter, weblogs bij te houden, al na korte tijd strandden.

Vanuit de huiskamers van Amsterdam wordt vooralsnog verrassend weinig gepodcast. Of de hobbyisten weten zich gewoon niet in de kijker te spelen. En opvallen tussen het toenemende aantal beschikbare podcasts zal steeds moeilijker worden. Waarschijnlijk is de enige manier om luisteraars te werven simpelweg leuke uitzendingen maken. Aan de beste apparatuur ter wereld heb je nog steeds niets als je niets te melden hebt.

Met het draaien van de populairste muziek haal je je overigens alleen maar problemen op de hals als auteursrechtenorganisaties je podcast ontdekken. Wie zich aan een carrière waagt als internet-dj, moet daarom op zoek naar podsafe muziek. Deze muziek is legaal en gratis te gebruiken en is op internet gemakkelijk te vinden door in een zoekmachine 'podsafe music' in te tikken.

Loopt Amsterdam nu achter of juist voor: we springen alvast in op de nieuwste trend: vodcasting, podcasten met beeld. Het fenomeen van 2006! Gabe en Gabe, twee Amsterdamse mannen met inderdaad dezelfde naam, zijn er al mee begonnen. Ze doen vrijwel dagelijks verslag van hun beslommeringen in vodcasts op hun weblog gabe.nl. Een vodcast is net als een 'gewone' podcast af te spelen in iTunes, maar wie het op een mp3-speler wil afspelen moet een iets duurder apparaat kopen.
Bron: Het Parool