Britse pubs langer open

Wo 23 November 2005 10:03 | Frank | 2362 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
LONDEN - â??Wat ik verschrikkelijk zal missen?â??, mijmert Philip. â??De lock-in, het drankje na sluitingstijd. De sfeer van geheimzinnigheid en illegaliteit schiep een band. Ik heb nu al last van nostalgie.â?? 

Philip Browne (53) stapt elke avond om half tien zijn pub The Chequers nabij Londen binnen. Hij bestelt twee pints en lost in zijn eentje aan een tafeltje de kruiswoordpuzzel van The Times op. Na de bel voor de laatste ronde voegt hij zich aan de bar bij de anderen. De deur gaat op slot, het licht wordt gedempt en een klein groepje stamgasten blijft in een hoekje plakken. De pub wordt een besloten club.

Vanavond klinkt in The Chequers en andere Engelse pubs voor de laatste keer om 23.00 uur â??Ladies and Gentlemen, Last Orders, pleaseâ??. Daarna wordt voor de laatste keer een lock-in gehouden.

Duizenden pubs hebben vergunning gekregen om langer open te blijven. Niet de wet, maar de gemeente bepaalt vanaf morgen de sluitingstijd. The Chequers is voortaan tot een uur open. Buitenlanders die gewend zijn pas om half elf een biertje te gaan halen, zullen niet meer meteen op straat worden gezet. Opnieuw gaat een Britse traditie verloren.

De sluitingstijd werd in 1917 ingevoerd, omdat dronkenschap de munitieproductie in gevaar bracht. Tachtig jaar later zijn dronken jongeren de grote vijand. De regering denkt dat vroeg sluiten excessief drankgebruik juist aanmoedigt.

â??Vergeet het maarâ??, schrijft The Daily Telegraph, â??drankzucht zit in ons bloed.â?? Politie, rechters, kerken en artsen hebben de liberalisering bekritiseerd. Zelfs Tony Blairs schoonvader, de acteur Tony Booth, noemt de maatregel â??dom en foutâ??. Booth, een ex-alcoholist, zegt dat de Britten niet opeens in genietende, mediterrane drinkers zullen veranderen. â??In dit land drinken we op een primitieve, angstwekkende, Angelsaksische manier. We drinken om dronken te worden.â??

Bron: ANP