Argwaan belast Seveke-onderzoek

Za 7 Januari 2006 11:02 | Frank | 3091 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

NIJMEGEN - Cultuurverschillen tussen politie en krakers en sympathisanten van de vorig jaar doodgeschoten activist Louis Sévèke bemoeilijken het onderzoek naar de moord. Getuigenverhoren lopen hierdoor stroef en contacten worden maar moeizaam gelegd.

Volgens familie en vrienden van Sévèke, die zich in de Volkskrant voor het eerst over de moord uitlaten, moet ‘onze scene drie drempels over om met de politie te praten’. ‘Dus als een getuige aangeeft niet verder te willen, moet je niet meteen doordrammen’, aldus Sévèkes voormalige huisgenoot Frank Schoenmaeckers.

Ed Hollants, een vriend van Sévèke, zegt dat de politie moet incalculeren dat dit onderzoek tot problemen kan leiden. ‘Je kunt niet doen alsof het een doorsnee zaak is. Want zo behandelen ze het nu.’


Intimi willen zeker niet het beeld vestigen dat zij en de politie lijnrecht tegenover elkaar staan. Ook de politie Gelderland-Zuid zegt dat het contact met familie en vrienden ‘zorgvuldig gevoerd wordt’. ‘Maar we komen inderdaad getuigen tegen die principiële moeite hebben om met de politie te praten’, aldus een woordvoerder.

Tot ontsteltenis van de familie beklaagden ‘anomie politiebronnen’ zich vorige week in De Gelderlander over de slechte samenwerking met ‘het links-radicale milieu’ . Dat leidde deze week tot een gesprek tussen beide partijen.

Louis Sévèke, die bekend stond als kritisch volger van de politie en inlichtingendiensten, werd op 15 november 2005 door twee kogels in het centrum van Nijmegen omgebracht door ‘een schutter met een sporttas’. Over de achtergrond van de moord is nog niets bekend.

Volgens justitie is vanaf het begin rekening gehouden met ‘de politieke gevoeligheid van de zaak’. Hoofdofficier Remco van Tooren van het Openbaar Ministerie in Arnhem zegt dat daarom ‘een vorm van kritiek’ is georganiseerd door ‘buitenstaanders’ het onderzoek te laten volgen.

Dit tegenspraak-team bestaat uit vijf vertegenwoordigers van Gelderland-Zuid en andere korpsen. Van Tooren vindt ‘het veel te ver gaan’ om mensen van buiten de politie, of uit activistenkringen bij het onderzoek te betrekken.

Bron: Telegraaf