Schwarzenegger weigert gratie aan bejaarde Amerikaan

Za 14 Januari 2006 10:55 | Frank | 2402 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
SAN FRANCISCO/STRAATSBURG - De Californische gouverneur Arnold Schwarzenegger heeft vrijdag geweigerd om een ter dood veroordeelde 75-jarige Amerikaan gratie te verlenen. De gevangene Clarence Ray Allen staat op de rol om 17 januari te worden geëxecuteerd. Een dag na zijn 76e verjaardag moet hij dan een dodelijke injectie krijgen. Als hij geëxecuteerd wordt, is hij de op een na oudste Amerikaan ooit op wie de doodstraf wordt uitgevoerd.


In de staat Mississippi werd vorig jaar een 77-jarige man geëxecuteerd, Clarence Ray Allen heeft hartklachten en suikerziekte, zit in een rolstoel en is blind en bijna doof. Hij werd in 1982 veroordeeld als opdrachtgever voor drie moorden op getuigen die hem achter de tralies hadden gebracht.

Volgens Schwarzenegger heeft Allen daarmee de rechtsgang gedwarsboomd, een misdaad van de "ernstigste aard". De hoge leeftijd van de ter dood veroordeelde doet volgens de ex-acteur geen afbreuk aan de uitspraak van de jury.

Onschuldig
Allen zegt dat hij onschuldig is. Zijn advocaten hebben gebruik gemaakt van een laatste beroepsmogelijkheid bij het Amerikaanse Hooggerechtshof. Dat heeft nog geen besluit genomen.

De Raad van Europa deed vorige week nog een beroep op Schwarzenegger om het leven van Allen te sparen. "Door iemand op zo'n hoge leeftijd te executeren, decennia na zijn misdaad, winnen de autoriteiten bijna een wedstrijd in gruwelijkheid", aldus secretaris-generaal Terry Davis van de Raad van Europa.

Onrechtvaardig
De organisatie vindt de doodstraf in het algemeen onmenselijk en onrechtvaardig, vooral als het gebeurt bij kinderen, bejaarden of zieken. Alle 46 landen van de Raad van Europa, waaronder Nederland, hebben de doodstraf in vredestijd afgeschaft.

In de Verenigde Staten daarentegen werd de doodstraf na een onderbreking van tien jaar in 1976 weer ingevoerd. Sindsdien zijn al meer dan duizend mensen geëxecuteerd. De doodstraf is vooral populair in het conservatieve zuiden.

Ex-Terminator Schwarzenegger heeft al vier keer geweigerd gratie te verlenen aan ter dood veroordeelden sinds hij in 2003 gouverneur werd van Californië.
Bron: NU