Komiek Grillo zorgt voor angst bij Italiaanse politici

Di 25 September 2007 17:25 | Frank | 3900 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Beppe Grillo trekt elke dag 160.000 bezoekers naar zijn bijtende en spottende weblog. Politici en intellectuelen waarschuwen voor een anti-politiek sentiment. Ooit was hij een 'gewone' cabaratier. Nou ja, gewoon is hij eigenlijk nooit geweest. Zoon van een noord-italiaanse industrieel, maakte hij zo'n 15 jaar geleden bekendheid door in Italie in z'n shows in theater alles en iedereen uit de italiaanse machtswereld zwart te maken door luidkeels de verschillende machtsspelletjes te verkondigen, en te proberen de mensen wakker te schudden. Meer dan eens wees hij de mensen op situatie's, misstanden binnen oa. de politiek en de comsumptie maatschappij, vaak jaren voordat er dan eindelijk een rechtelijk onderzoek werd ingesteld om deze misstanden op te lossen.

Nu staat Beppe Grillo niet alleen meer voor dat kritische commentaar op Italie, maar bestreikt zijn 'log' de hele wereld. En natuurlijk doet hij dat niet alleen; hij heeft zich omringt door een enorme groep van critici, wetenschappers van allerlei types en kenners van de moderne wereld. En via het net valt hij alles en iedereen aan, waar volgens hem de mensen moeten worden wakker geschud om door te krijgen hoe de moderne wereld in elkaar steekt. Natuurlijk nog steeds veel over Italie, maar ook over 'de rest'. En er bestaat ook een engels talige versie, iets waar ik eigenlijk nu pas achter gekomen ben, vandaar dit logje. Zijn log is groot, wereldwijd een van de meest 'geklikte' pagina's van het net (staat in de top 20, ik geloof op nummer 12), iets wat zeker z'n populariteit onderschrijft. Wie tijd over heeft om iets over de vele misstanden binnen Italie en de wereld te lezen, raad ik ten zeerste aan om deze log eens door te bladeren. Dagelijks worden er zo'n 2-5 nieuwe items bijgevoegd, dus leesstof genoeg.

Tot op het hoogste niveau houdt men zich met de komiek bezig. President Napolitano waarschuwde gisteren voor „het gevaar van anti-politiek”. Premier Romano Prodi zei maandag in een tv-show: „Je kunt niet een land regeren alsof het een komische show is [...] democratie wordt gerund door politieke partijen.” Schrijver en intellectueel Umberto Eco spreekt van „een inval van de barbaren’’ refererend aan Grillo’s beledigende taal. De premier is voor Grillo „Valium-Prodi” en Silvio Berlusconi „de psycho-dwerg”.

De macht van Grillo’s blog werd tien dagen geleden duidelijk, toen hij 330.000 sympathisanten mobiliseerde voor Vaffanculoday (netjes vertaald: sodemieter-op-dag). Ze demonstreerden in 153 steden tegen het aanblijven van 23 parlementariërs die veroordeeld zijn door de rechter.

Zondag sloeg Grillo opnieuw toe. In zijn blog riep hij zijn fans op om burgerlijsten te formeren voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. „Kandidaten die voldoen aan de voorwaarden krijgen een certificaat van transparantie van beppegrillo.it”, zo schreef hij op zijn website. Twee voorwaarden: je mag geen lid zijn van een politieke partij en je mag geen strafblad hebben.

Maandag meldde opiniepeiler Renato Mannheimer, dat 17 procent van de Italianen op Grillo zou willen stemmen, en dat 33 procent het zou overwegen als het kon. Sindsdien vragen parlementariërs zich nerveus af wat de komiek van plan is.

Grillo schreef in zijn blog van zondag dat hij zelf de komende maanden niet zal verschijnen op demonstraties van de burgerlijsten die nu worden opgericht. ,,De deelnemers aan de Vaffanculo-day, lenen hun stem aan niemand, ze zijn hun eigen megafoon: burgers die zelf politiek bedrijven.’’ De cabaretier heeft altijd herhaald dat hij zelf geen politieke partij wil beginnen. Zijn eigen criteria volgend kan hij dat ook niet eens, omdat hij een strafblad heeft. Hij is ooit veroordeeld voor roekeloos rijgedrag, waarbij een weggebruiker omkwam.

http://www.beppegrillo.it/english.php voor de engelse versie

http://www.beppegrillo.it/ voor de italiaanse versie.

Bron: NRC / eenmoleninrome / Youtube