Telecom- en energiecentrales beter beschermen

Zo 3 September 2006 13:19 | Frank | 2729 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

BRUSSEL - De Europese landen moeten meer doen om telecomvoorzieningen en energiecentrales te beschermen tegen terroristische aanslagen. Dat zegt de coördinator van het antiterrorismebeleid van de Europese Unie, de Nederlander Gijs de Vries, in een interview met het ANP.

Volgens De Vries is er veel verbeterd in de samenwerking sinds hij in maart 2004 na de aanslagen in Madrid aantrad. Maar Europa strijdt door allerlei belemmeringen "met één hand op de rug" tegen de terroristen. "Er is nog veel te doen. We blijven kwetsbaar", aldus De Vries.


Meerderheid
Hij wil dat meer maatregelen tegen terreur genomen kunnen worden met meerderheid van stemmen in plaats van met unanimiteit. Ook is de bescherming tegen chemische, biologische en bacteriologische aanvallen nog "te zwak ontwikkeld".

Hij uit in het interview kritiek op de Verenigde Staten. Schendingen van de mensenrechten in de gevangenis in Abu Ghraib, op de basis Guantánamo Bay en de vermeende illegale CIA-vluchten hebben "het morele gezag van, niet alleen de VS, maar ook zijn bondgenoten ondermijnd. Dat is contraproductief in de strijd tegen het terrorisme".


Bron: Nu.nl