Vijftienjarige mediteert al zes maanden zonder voedsel

Do 5 Januari 2006 18:52 | Frank | 3305 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
In het oerwoud in het zuiden van Nepal stromen duizenden pelgrims samen om een vijftienjarige jongen te eren. Hij wordt aanbeden als de nieuwe Boeddha. Zijn volgelingen beweren dat Ram Bomjon, die al zes maanden in stilte mediteert onder een boom, al die tijd nog niets gegeten of gedronken heeft. Dat meldt de Telegraph.

Stroom aan bedevaarders
Ooggetuigen hebben naar eigen zeggen zelfs licht uit zijn voorhoofd zien schijnen. “Het lijkt een beetje op wanneer je met een zaklamp achter je hand schijnt,” zei Tek Bahadur Lama, een lid van de vereniging die het groeiend aantal bezoekers vanuit India en Nepal in goede banen moet leiden.

Foto’s van Ram Bomjon, die beschikbaar zijn voor 5 roepies (4 dollarcent), zijn overal in de regio aanwezig. De jongen is er hét gespreksonderwerp, zegt Upendra Lamichami, een lokale journalist. De jongen zou sinds zijn meditatie nog niet hebben bewogen, zelfs niet voor een toiletbezoek. De lokale overheid heeft hulp van hogerhand ingeroepen om de enorme stroom aan bedevaarders de baas te kunnen blijven. Ze wil bovendien de zaak laten onderzoeken door wetenschappers.

Boeddha
Plaatselijke dokters zijn niet tot een besluit gekomen. Ze mochten niet dichter dan vijf meter bij de jongen komen en konden dus enkel bevestigen dat hij in leven was. De populariteit van het fenomeen is deels te verklaren doordat het lijkt op de tijd uit het leven van de historische Boeddha, die 250 kilometer verderop geboren werd rond 543 voor Christus.

De Boeddha bereikte verlichting toen hij 49 dagen lang onder een heilige Boddhi boom mediteerde. Ram Bomjon zit ook onder een Boddhi boom, in dezelfde houding als de Boeddha, maar zijn inspanning duurt reeds langer. Zijn moeder Maya Devi, die dezelfde naam heeft als Boeddha’s moeder, geeft toe dat ze ongerust is. “God heeft hem naar het woud gevoerd en ik heb er vertrouwen in dat God hem zal voeden,” zegt ze tegen zichzelf. “Hij is beslist dunner geworden. ’s Morgens lijkt hij bleek, alsof er geen bloed in hem zit, maar zodra de zon opkomt lijkt hij helderder en helderder te worden.”

De commotie werd vorige week groter toen een slang Ram gebeten zou hebben en er een gordijn om hem heen werd gehangen. Vijf dagen later werd het geopend en de tiener zei: “Zeg de mensen dat ze me geen Boeddha moeten noemen. Ik heb niet de energie van de Boeddha. Ik heb het niveau van een rinpoche (een mindere goddelijkheid).” “Een slang heeft me gebeten maar ik heb geen behandeling nodig. Ik heb 6 jaar diepe meditatie nodig.”

Commercie
Ondanks zijn protest, is de “Boeddha jongen” beroemd. Er is een bloeiende markt ontstaan in het ooit zo rustige oerwoud, die de pelgrims voorziet van kauwtabak en fietsreparaties tot wierook en heilige amuletten. Overal ligt afval. Rond Rams boom is een omheining geplaatst om te voorkomen dat pelgrims hem aanraken. Inmiddels wordt een derde omheining gebouwd, evenals een parkeerplaats voor bussen.

Zakenman Prakash Lamsal zei dat sommige mensen dagelijks voor zo’n 2.500 roepies (30 euro) aan thee verkopen. “Die monniken gaan hier kasten van villa’s mee bouwen. Als ik me er niet voor zou schamen zou ik er ook een stalletje opstellen.”
Bron: weblog.wistudat.net