MICHAEL MOORE KRIJGT CLAIM VAN 85 MILJOEN

Za 17 Juni 2006 07:24 | Frank | 2999 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
Een Amerikaanse veteraan die door een ongeluk in Irak beide armen verloor, eist van filmmaker Michael Moore 85 miljoen dollar (66 miljoen euro) schadevergoeding, omdat Moore in zijn documentaire Fahrenheit 9/11 doet voorkomen alsof de veteraan tegen de oorlog en het beleid van president George Bush is.


Sergeant Peter Damon van de Nationale Garde voelt zich in zijn goede naam aangetast, gekrenkt, voor schut gezet en vernederd door de wijze waarop Moore zonder zijn toestemming delen uit een televisie-interview in zijn antioorlogsfilm heeft gebruikt en gemonteerd.

Damon (33) verloor beide armen toen een band van een Black Hawk helikopter explodeerde terwijl hij aan het toestel sleutelde. In het NBC-interview werd Damon gevraagd naar een nieuwe pijnstiller. In het door Moore gebruikte fragment zegt Damon dat de pijn van zijn verwondingen aanvoelt alsof hij in een bankschroef wordt geklemd. ,,Maar ze (de pijnstillers, red.) helpen een hoop. Ze halen de scherpe kantjes ervan af,’’ zegt Damon.

Omdat in de montage het fragment volgt op een uitspraak van het Congreslid JimMcDermott, dat de regering-Bush ,,allerlei soorten veteranen in de steek laat,’’ wordt volgens Damon de indruk gewekt alsof hij zich in de steek gelaten voelt en tegen de president en de oorlog in Irak is. Dat, zegt Damon, is niet het geval.

Moore reageerde woensdag niet op achtergelaten boodschappen met verzoeken om commentaar. Ook de filmmaatschappij Miramax, die door Damon eveneens voor de rechter is gedaagd, reageerde niet.
Bron: AD / ANP / documentaire.nl