Overal leuzen tegen Verdonk verwijderd

Do 10 November 2005 19:22 | Frank | 2995 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen
AMSTERDAM - In steeds meer plaatsen worden in navolging van Amsterdam spandoeken met teksten gericht tegen minister Verdonk verwijderd. Politie en brandweer hebben deze week in Haarlem, Utrecht en Groningen teksten tegen Verdonk weggehaald. Ook in Emmen, Leiden, Den Bosch, Nijmegen en Zwolle zijn spandoeken opgehangen, maar hier is nog geen beslag op gelegd. 

De spandoekactie begon vorige week in de krakersscene in Amsterdam. Zaterdag besloot de Amsterdamse â??driehoekâ?? (burgemeester, justitie en politie) om op te treden, omdat sommige teksten smadelijk zouden zijn voor minister Verdonk. In vier panden deed de politie invallen en verwijderde zij spandoeken. De krakers reageerden met nieuwe spandoeken, posters en graffiti. Volgens een woordvoerder van de krakers hangt inmiddels meer dan de helft van de leuzen op panden die niet van krakers zijn.

Dinsdagmiddag werd de Prins Hendrikkade in Amsterdam afgezet nadat een politieman in burger had gemeld dat er met een zwart handwapen geschoten werd vanuit een krakerspand. Een van de krakers overhandigde een zwarte accuboor aan de politie, waarmee hij nieuwe spandoeken aan de gevel had bevestigd. Een arrestatieteam sloeg vier krakers in de boeien en voerde hen geblinddoekt af. Twee anderen waren op straat al aangehouden. Bij een huiszoeking in het kraakpand werd geen wapen aangetroffen.

Aan het Lage der A in Groningen verwijderde de brandweer met behulp van een ladderwagen een spandoek met de tekst â??Verdonk over tien jaar: Ich habe es nicht gewusstâ??. Als legitimatie voor de actie verwijst de gemeente naar een politieverordening, waarin staat dat voor het aanplakken van teksten in de openbare ruimte een vergunning nodig is. Volgens de krakers zijn de teksten nu voorzichtiger geworden. Er duiken teksten op als â??Rita moordwijfâ?? en â??Rita molenaarâ?? en soms worden vraagtekens achter leuzen geplaatst.

Bron: volkskrant