Politie grijpt 23 internetfraudeurs in de kraag

Vr 18 November 2005 12:49 | Frank | 2872 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft de afgelopen weken een belangrijke slag geslagen in de strijd tegen internetfraude. Bij diverse invallen door heel Nederland hield de recherche dinsdag negen hoofdverdachten aan. Eerder liepen al veertien mensen tegen de lamp, liet de politie woensdag weten.

De landelijke actie wordt gecoördineerd vanuit Amsterdam en richt zich met name op malafide handelaren die op internet goederen te koop aanbieden en ze na betaling niet leveren. Tijdens het onderzoek dat vooraf ging, bleek dat veel slachtoffers geen aangifte hebben gedaan. Bij de invallen van dinsdag nam de politie computers, bankpassen en administratie in beslag.

De aanpak van internetfraude vloeit voort uit een toename van het aantal meldingen van oplichting via internet bij de politie. Een inventarisatie leverde een aantal sleutelfiguren op. Deze personen bleven vaak buiten beeld omdat zij zogeheten katvangers gebruikten, die rekeningnummers beschikbaar stelden voor de oplichtingspraktijken.

Top-20

De diverse onderzoeken leidden tot een top-20 van zeer actieve internetfraudeurs die gezamenlijk ruim honderd geregistreerde misdrijven op hun naam hadden staan. Volgens de politie bleek dit slechts een topje van de ijsberg. In een zaak waarbij 160 mensen gedupeerd waren, hadden bijvoorbeeld maar drie personen aangifte gedaan. Inmiddels heeft de politie ongeveer 250 aangiften binnen. De schade hiervan loopt al op tot ongeveer 100.000 euro.

De arrestaties en invallen hadden plaats in Amsterdam, Zandvoort, Roosendaal, Roermond, Deventer en Den Haag.

Bron: NRC Handelsblad