Wikipedia en informatievandalisme

Do 19 Januari 2006 10:43 | Frank | 3095 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
Onder scholieren is de gratis internetencyclopedie Wikipedia geliefd als bron voor het overschrijven van werkstukken. Dit jaar steeg de website naar plaats 45 in de Top-200 van drukstbezochte Nederlandse sites die Multiscope bijhoudt. Dat is een stijging met liefst zeventig plaatsen.

Wikipedia is een 'levende' encyclopedie: iedereen die denkt ergens verstand van te hebben mag bijdragen leveren over welk onderwerp dan ook. Het ideaal van de makers is een naslagwerk op te bouwen, waarvan de informatie vrij van auteursrechten is.

Over de betrouwbaarheid van 'Wiki' worden al langere tijd woordenwisselingen gevoerd. In theorie corrigeren de duizenden vrijwilligers achter Wikipedia en de miljoenen bezoekers van de site fouten die zij aantreffen. In de praktijk is vandalisme een groot probleem voor de encyclopedie.

Deze week besloot de Amerikaanse oprichter Jimmy Wales tot een radicale ingreep: voortaan moet iedereen die een nieuw artikel in de encyclopedie aanmaakt, zich registreren.

Aan het grootste bezwaar tegen de werkwijze van het digitale naslagwerk tornt hij nog niet: bestaande artikelen mogen nog steeds anoniem worden bewerkt.

Wales moest wel overgaan tot registratie, na twee incidenten in één week. Oud-journalist John Seigenthaler uit de VS beklaagde zich erover dat Wikipedia hem aanwijst als mogelijke moordenaar van president John Kennedy.

Het anoniem ingevoerde artikel stond er 132 dagen, zonder dat iemand het informatievandalisme opmerkte.

Begin deze maand werd ook diskjockey Adam Curry op Wikipedia betrapt op het vervalsen van zijn rol in de internetgeschiedenis.

Curry claimt dat hij de uitvinder is van 'podcasting': het verspreiden van radioprogramma's via mp3-spelers. Hij wiste op Wiki, als anonieme bezoeker, informatie over anderen die een rol speelden bij de opkomst van podcasting, en maakte zijn eigen rol belangrijker.

Onder druk van de Wikipedia-gemeenschap heeft Curry zijn excuses aangeboden. Op Wikipedia staat nu wel voor eeuwig dat Curry heeft geprobeerd de tekst in zijn voordeel aan te passen. Portal Wikipedia
Bron: Het Parool