Rat is wetenschappers maandenlang te slim af

Zo 13 November 2005 11:43 | Frank | 3081 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
LONDEN - Een rat is erin geslaagd een team van wetenschappers maandenlang te slim af te zijn. De onderzoekers hadden het knaagdier losgelaten op een verlaten Nieuw-Zeelands eiland om te onderzoeken waarom ratten zo lastig uit zijn te roeien. Ze slaagden er pas vier maanden later in het dier weer te vangen op een naburig eiland. Dat berichtte het Britse tijdschrift Nature woensdag.

De wetenschappers hadden de beschikking over vallen, lokaas en speurhonden. Het diertje was zelfs voorzien van een halsband met een zendertje, maar toch wist het al die tijd uit handen van zijn belagers te blijven. "Wij hebben ontdekt dat het disproportioneel moeilijk is om een enkele rat te vangen", aldus de onderzoeksleider.

Na tien weken zette de rat de achtervolgers op een dwaalspoor door 400 meter naar een nabijgelegen eilandje te zwemmen. Dat is de langste afstand die een rat voor zover bekend over open water heeft afgelegd. Uiteindelijk werd een valstrik met pinguïnvlees het voortvluchtige knaagdier fataal.

De vele afgelegen eilanden langs de kust van Nieuw-Zeeland hebben geregeld last van ratten, die er het natuurlijk evenwicht verstoren. Volgens de wetenschappers stelt het onderzoek hen in staat de natuur op de eilanden beter te beschermen tegen de ongewenste bezoekers.

Bron: ANP