NASA herdenkt ramp met Challenger

zondag 29 januari 2006 00:14 | Frank | 3060 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen
WASHINGTON - Ter gelegenheid van de twintigste herdenking van de ontploffing van het ruimteveer Challenger heeft administrateur-generaal Mike Griffin hulde gebracht aan alle Amerikanen die in het kader van een ruimtevlucht zijn omgekomen.

Op 28 januari 1986 ontplofte 74 seconden na de start op Cape Canaveral het ruimteveer Challenger door een lek in een dichtingsring van een van de twee opduwrakettenn, verergerd door de koude bij de lancering. De zeven astronauten kwamen allen om, onder wie ook Christa McAuliffe (38), de eerste lerares in de ruimte.

Door het ongeluk lag het shuttleprogramma tot in 1988 stil en besliste de toenmalige president Ronald Reagan dat de shuttle geen commerciële satellieten meer zou lanceren. Commerciële ruimtevaart was nochtans een van de uitgangspunten van het programma. In de jaren negentig werden ook puur militaire missies voor het ruimteveer geschrapt.

Columbia

Woensdag zal het ook drie jaar geleden zijn dat het ruimteveer Columbia desintegreerde bij zijn terugkeer in de atmosfeer. Bij de lancering was een brok piepschuim losgeslagen van de enorme externe brandstoftank, waardoor een scheurtje werd veroorzaakt in de linkervleugel en waardoor superhete gassen de ruimtependel konden binnendringen. Ook toen stierven alle zeven opvarenden, onder wie de eerste Israëlische astronaut.

Op een incidentrijke missie van de Discovery tijdens de jongste zomer naar het ISS na, ligt het programma sindsdien opnieuw stil, om mogelijk in mei te hernemen. De afwerking van het ISS wordt ondertussen een bijna onmogelijke opgave, aangezien de shuttle in 2010 uit dienst gaat.

Hulde aan omgekomen astronauten

Naar aanleiding van de twee ongelukken en de dood van drie astronauten tijdens een oefening in de Apollo 1, bracht Mike Griffin, het huidige hoofd van de NASA, hulde aan de zeventien Amerikanen die in het kader van een ruimtemissie zijn omgekomen en aan hun nagedachtenis. Hij noemde ruimtevaart ,,de topuitdaging voor de mensheid, een betrachting die net nog mogelijk is met de bestaande technologie''.

De topman zei dat zijn agentschap ,,gepriviligeerd'' is om ,,de grenzen van het mogelijke te verleggen en om uiteindelijk van ruimtereizen een routine te maken''. Griffin noemde ruimtevaart een ,,enorm moeilijke onderneming. De verliezen die we vandaag herdenken zijn een krachtige en aangrijpende herinnering aan de onbuigzaamheid van de uitdaging''.
Bron: Standaard belgië