Documentaire roept vragen op

Vr 4 November 2005 12:47 | Frank | 3221 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Katja Schuurman maakt een documentaire over de moord op Theo van Gogh. Het heet â?? Prettig weekend, ondanks alles â? . Dat was de uitspraak van een agent tegen de rouwende vrienden van Theo. Vrij sceptisch zap ik naar Nederland 3. Ik wil maar heel even kijken.

Wat zou de seksbom nou in godsnaam kunnen toevoegen, vroeg ik me af. Zal ze met haar hese stemmetje gaan vertellen hoe erg het allemaal niet is? Al na een paar minuten weet ik het. Ik ga niet meer wegzappen. Een uur lang kijk ik met open mond naar de documentaire. In samenwerking met de Humanistische Omroep en Column Producties laat BNN een bijzonder interessante kijk op het onderzoek na de moord op Van Gogh zien. Mohammed B. is door de AIVD uit de wind gehouden. Of nog erger in het programma wordt geopperd dat Mohammed misschien wel zelf een AIVD-informant is. De veiligheidsdienst spreekt zichzelf meerdere malen tegen. Het gevoel dat er iets niet klopt wordt steeds groter. Waarom zijn deze â?? feiten â? nooit eerder aan het licht gekomen? Hoe kan het zo zijn dat er nog niemand is geweest die de leugens, van bijvoorbeeld Hoofdofficier van Justitie de Wit, heeft ontdekt? Hij zei dat Mohammed B. niet bekend was bij de veiligheidsdienst. Dat was hij dus wel.

Ook zei De Wit dat Mohammed B. op een kleine akkefietje na geen strafblad heeft. B heeft vijf criminele feiten op zijn kerfstok staan, waaronder een gijzeling en mishandelingen. Mijn hoofd vult zich met vragen. Hier moet toch de hele Nederlandse pers opduiken. Hier moeten toch vragen over komen in de Tweede Kamer. Dit gebeurt toch alleen maar in bananenrepublieken. Niet in ons landje waar de regering hamert op normen en waarden. Als de documentaire afgelopen is ben ik volkomen overdonderd. Het voetbal kan me gestolen worden. Katja â?? s programma heeft me gegrepen. Voor het eerst na de moord op Van Gogh heb ik een uitzending gezien die me aan het denken heeft gezet.

Er klopt geen moer van dat hele onderzoek. AIVD is inderdaad een geheimendienst. Ze stikken van de geheimen. Voor het volk en voor de media. Mijn ogen zijn geopend. Door een seksbom? Nee, door een fantastische onderzoekjournalist en documentairemaker, genaamd Katja Schuurman.

Bron: Yayabla.nl