Google opent online bibliotheek

Za 12 November 2005 13:50 | Frank | 3508 keer bekeken | 1 reactie | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
SAN FRANCISCO - De internetzoekmachine Google heeft donderdag haar online bibliotheek geopend, hoewel de deuren voorlopig op een kiertje blijven staan. Google durft het nog niet aan om boeken waar auteursrechten op rusten op internet te zetten omdat daarover twee rechtszaken zijn aangespannen.

Wel zijn onder meer geschiedkundige werken in te zien over de Amerikaanse Burgeroorlog, evenals stukken uit het Amerikaanse Congres en biografieën. Afzonderlijke pagina's kunnen worden opgeslagen.

Volgens Google is het beschikbare materiaal slechts een fractie van wat er uiteindelijk aan gescande werken te vinden valt in zijn bibliotheek. Het bedrijf heeft deze week gezegd het scannen van boeken waarop copyright rust, weer op te pakken. Hoe het met de rechtszaken omgaat, hield het voor zich. De zaken zijn aangespannen door zowel schrijvers als uitgevers.

Amazon

Amazon kondigde donderdag aan ook in de online boeken te gaan. De internetwinkel liet weten dat klanten tegen betaling een pagina, hoofdstuk dan wel een heel boek kunnen kopen. Amazon doet dat via twee programma's. Het ene biedt de mogelijkheid alleen de gewenste pagina's te kopen, met het andere kan vervolgens een heel boek via internet worden ingezien of gekocht.

Hier vind je de nieuwe google bibliotheek

Bron: ANP

Reacties

    Spijt Google

    Zo 11 Maart 2007 10:05 | Truthseeker |

    Peter Brantley van de https://www.cdlib.org/" target="_blank">California Digital Library heeft onlangs https://blogs.lib.berkeley.edu/blogs/shimenawa.php/2007/03/04/google_and_the_books" target="_blank">op zijn weblog gezegd dat hij spijt heeft dat zijn universiteit een overeenkomst met Google heeft gesloten. Google zal 2,5 miljoen boeken uit de universiteitsbibliotheek van de University of California digitaliseren. Brantley treedt niet in details omdat zijn werkgever een geheimhoudingsverklaring heeft moeten tekenen, maar zijn betoog komt er op neer dat de California Digital Library, dat deel uitmaakt van de universiteitsbibliotheek van de University of California, een overhaaste beslissing heeft genomen en nu te veel https://www.yayabla.nl/nieuws.asp?article=12667" target="_blank">macht uit handen heeft gegeven.