Website roept getuigen politiegeweld Pijnacker op

Wo 16 Augustus 2006 12:33 | Frank | 3138 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
Getuigen van het politiegeweld in Pijnacker, begin mei, kunnen zich melden via een daarvoor ingestelde website. Het initiatief voor de internetpagina komt van één van de gewond geraakte bezoekers van het uit de hand gelopen dorpsfeest. Als politie en gemeente geen schuld bekennen, stapt hij samen met twee andere jongeren naar de rechter. De drie hebben politie en gemeente aansprakelijk gesteld voor hun verwondingen.

De advocaat van het drietal, Karin Nijman, wil dat de politie het hardhandige optreden erkent. Ook eist zij namens haar cliënten 'vrij forse' schadevergoedingen. Zij hebben alle drie lichamelijk letsel opgelopen na te zijn gebeten door een politiehond, zegt de raadsvrouw. Eén jongen heeft volgens haar blijvende schade aan zijn voet aan het geweld overgehouden.

De aansprakelijkstellingen zijn vorige week verzonden. Het wachten is nu op het antwoord van de gemeente en de politie, zegt Nijman. Zij verbaast zich erover dat het onderzoek van de Rijksrecherche naar het politie-optreden zo lang duurt. Het onderzoek is waarschijnlijk in september afgerond, terwijl in mei werd gezegd dat het 'enkele weken' zou duren.

Via de website tentfeest-2006.nl worden getuigen van het politiegeweld opgeroepen zich te melden. Door dat te doen, staan de slachtoffers volgens Nijman sterker. Zij stelt ook dat veel getuigen nog niet zijn gehoord. "Zelfs al zouden sommigen zich hebben misdragen, dan nog stuur je geen politiehond op hen af", vindt Nijman.

Het feest in Pijnacker liep begin mei uit de hand nadat onder de 2500 bezoekers vechtpartijen waren uitgebroken. De organisatie besloot daarop het feest te beëindigen, waarna bezoekers de politie met stenen en flessen zouden hebben bekogeld. Zestien feestgangers werden gearresteerd en vier agenten en een onbekend aantal bezoekers raakten gewond.
Bron: Nieuws.nl